Svečano otvoreni 6. Foto dani mladih – danas niz izložbi u gradu, navečer i filmske projekcije

Svečano otvorenje natjecateljskog dijela programa 6. Foto dana mladih u Karlovcu održano je sinoć u ispunjenom atriju Starog grada Dubovca pod već prepoznatljivom ambijentalnom rasvjetom Foto dana mladih. Otvorenju, kojeg je vodio radijski voditelj Bojan Gazibara, prisustvovalo je 60 sudionika, mnogobrojni posjetitelji i uvaženi gosti iz Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Programu otvorenja prethodilo je druženje na Zelenom tepihu ispred Starog grada Dubovca uz glazbenu podlogu karlovačkog dua Marka Plavetića&Mirne Radočaj. Posjetitelji su imali priliku vidjeti videospot Shadows koji je proizašao iz jednotjedne radionice snimanja DSLR opremom, pod mentorstvom Marka Mikšića, a kojeg je snimilo šestero Nizozemaca okupljenih u udrugu Team Sterk. Također, prikazan je i prigodni prigodni video o počecima Foto dana mladih i video priprema za ovogodišnje izdanje festivala.

– Drugu godinu zaredom Foto dani mladih održavaju se u Karlovcu. Čekali smo da dosegnemo određenu razinu u organizaciji festivala kako bi ga vratili u Karlovac, gdje se i javila sama ideja o Foto danima mladih, kazao je osnivač i direktor Foto dana mladih Filip Trezner, koji je nadodao kako je posebno ponosan na tim od 50 volontera koji već šestu godinu stoje iza Foto dana mladih i gradovima domaćinima poklanjaju vrhunske kulturne sadržaje te zahvalio Gradu Karlovcu na pomoći u organizaciji manifestacije.

Gradonačelnik Damir Jelić i ove je godine pohvalio organizacijski tim za još jedno uspješno oživljavanje kulturne scene grada i poželio im sreću u svim daljnjim aktivnostima, obećavši da gradska potpora neće izostati. Posebna gošća festivala, Milanka Opačić, istaknula je, pak, važnost Državne nagrade za volontiranje koja je ove godine dodijeljena upravo Filipu Trezneru te naglasila da se rijetko nalazi na mjestima tako punim pozitive kao što je sinoć bio slučaj na Starom gradu.

Nakon protokolarnog dijela okupljene su oduševili gosti iz Studija smijeha, Domagoj Pintarić i Nikola Silić, koji su i sami izrazili vrlo ugodno iznenađenje ovom manifestacijom.

Utorak donosi mnoštvo novih zanimljivih programa 6. Foto dana mladih. U 12 sati u Galeriji ZILIK otvara se izložba ‘’Nekad sudionici FDM, danas studenti ADU’’ gdje posjetitelji mogu vidjeti radove bivših pobjednika i sudionika Foto dana mladih koji su svoju karijeru u umjetnosti nastavili na Akademiji dramskih umjetnosti. Od 20,30 sati u Gradskom muzeju može se pogledati izložba ‘’Volim svoju županiju’’ nastalu kao rezultat fotonatječaja Hrvatske zajednice županija. Od 21 sat na Promenadi se, u sklopu programa Filmski Attachment, održava projekcija filmova ‘’Kad otvorim oči’’ i ‘’Cvijeće’’. Prvijenac redateljice Leyle Bouzid, “Kad otvorim oči”, prati odrastanje djevojke iz Tunisa tijekom kojeg se suočava s osobnim i političkim izborima koji na koncu vode do gubitka nevinosti glavnog lika, kao i društva koje ju okružuje. Film je uvršten u službenu konkurenciju brojnih svjetskih festivala, a ističe se nagrada publike na festivalu u Veneciji. Gledatelje očekuje i prava filmska poslastica domaće kinematografije, a riječ je o kratkometražnom filmu “Cvijeće” studentice Akademije dramske umjetnosti, Judite Gamulin. Film o dvije obitelji koje dolaze u posjet očevima koji dijele bolničku sobu, jedan je od sedam filmova koji je nominiran za studentskog Oscara u kategoriji najboljeg stranog igranog filma! Ulaz na Filmski Attachment je slobodan. Uz projekcije filmova, posjetitelji će moći razgledati noćnu izložbu fotografija ‘’Karlovac okom mladih’’.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest