Prije 25 godina u Karlovcu održan veliki antiratni skup Bedem ljubavi – akteri se prisjećaju tog događaja

Bedem ljubavi 1991. godine - foto KAfotka.net

Karlovac i Karlovčani danas se prisjećaju događaja od prije točno 25 godina kad je ispred tadašnjeg Garnizona tzv. JNA, u današnjoj Domobranskoj ulici održan veliki antiratni skup Bedem ljubavi.

Skup su, prisjeća se jedan od organizatora Vitomir Begović, organizirali tadašnjee Općinskog povjereništvo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Karlovac i Društvo Hrvatska žena.

– Toga dana , u izuzetno napetim okolnostima u roku od samo par sati uspjeli smo na veličanstvenom skupu organizirati više od 10.000 radnika i građana Karlovca i Duga Rese koji su ponosno, mirno, dostojanstveno, odlučno i bez straha usprkos različitim prijetnjama jugo oficira iz njihovih brojnih vojnih utvrda i s ogromnom vojnom tehnikom, iskazali svoje protivljenje nasilju, teroru, prisilnom zadržavanju hrvatskih mladića i nakon isteka vojnog roka u tzv. JNA, te se suprotstavili planiranoj agresiji na Hrvatsku, priča Begović.

Kako se prisjeća, uz jasnu, snažnu i oštru riječ govornika na improviziranoj pozornici, pjesmu, stotine upaljenih svijeća, hrvatske zastave i transparente kojima su izrečene poruke; Nećemo rat!, Generali zločinci bit će vam suđeno, mi majke pamtimo!, Generali vratite našu djecu, našu budućnost, Tražimo ostavku general štaba i ukupnim nastupom, majke, radništvo i građani pokazali su zajedništvo i solidarnost , u suprotstavljaju ratu i bezumlju , u ostvarenju vjekovnog hrvatskog sna – slobodne i neovisne države, a ta opredijeljenost i ljubav bili su temelj za obranu i pobjedu u Domovinskom ratu .

– Zato je ovaj skup 29.kolovoza 1991.godine u Karlovcu jedna od prvih pobjeda jer je pod snažnim pritiskom naroda ostvaren već na početku značajan uspjeh protiv monstruoznih zločinačkih namjera, a naši građani tome su dali neprocjenjiv doprinos. Uz to glasne poruke i snimke ovog skupa stigle su i do europskih zemalja , a uz to i organizirani odlazak naših majki u Beograd i najvažnije europske metropole, omogućilo je da se prava istina o prijetećoj agresiji na Hrvatsku sazna van naših granica, što je rezultiralo pozitivnim reakcijama i pritiscima međunarodne zajednice na agresore, a nakon toga su uslijedili, i međunarodno priznanje Republike Hrvatske te različiti oblici kontinuirane humanitarne pomoći i opće potpore pravednoj borbi za slobodu, kaže Begović.

Karlovački park “Bedema ljubavi”, danas ispred Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, s obilježjem spomen raspelom poginulim braniteljima 4.Operativne zone Hrvatske vojske i Zbornog područja Karlovac mjesto je trajnog sjećanja na ovaj povijesni događaj i mjesto odavanja pijeteta svima onima koji su svoje živote položili za obranu i neovisnost Hrvatske. Begović je na njemu danas položio cvijeće i upalio svijeću.

U sjećanje na ovaj događaj, snimljen je i dugometražni film “Bedem ljubavi u Karlovcu”, kako bi poslijeratne generacije imale mogućnost i na taj način upoznati dio povijesne borbe za Hrvatsku slobodu i neovisnost.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest