Rast kontinentalnog turizma – turistički klaster Lika – Karlovac uvjerljivo najposjećeniji, no ima i “malo mora”

Hrvatska turistička zajednica objavila je podatke o turističkom prometu u kontinentalnom dijelu Hrvatske, podijeljene u četiri osnovna turistička klastera. Uz Grad Zagreb, Slavoniju te središnju Hrvatsku, tu je i turistički klaster Lika-Karlovac, koji ima i uvjerljivo najbolje rezultate. Istini za volju, sama analiza neminovno pati od jednog nedostatka, jer u spomenute klastere uvršteno je 12 županija, od kojih je 11 potpuno kontinentalno, a u našem klasteru nalazi se i Ličko-senjska županija koja ima svoj “komadić mora”, štoviše u njemu i Novalju sa Zrćem.

Ipak, odlični rezultati ličko-karlovačkog klastera nipošto nisu takvi samo zbog “morskog dijela” – u ovom dijelu Hrvatske je i najpopularniji hrvatski nacionalni park – Plitvička jezera, već godinama Rakovica je kontinentalni rekorder turizma ako se izuzme Grad Zagreb, a nakon višegodišnje stagnacije posljednje tri godine svjedočimo i kontinuiranom velikom porastu broja turista i noćenja u Karlovcu.

Turistički klaster Lika – Karlovac tijekom 2016. godine dosad je zabilježio više od 705.000 dolazaka te više od 2,7 milijuna noćenja, a najbrojniji gosti su Nijemci, Slovenci i Talijani. Kada je kontinentalni dio klastera u pitanju nema sumnje da su prepoznatljivosti pridonijele i brojne organizirane akcije i zajednička predstavljanja na turističkim sajmovima u zemlji i inozemstvu, kao i sve brojnije manifestacije unutar klastera, koje će se nastaviti i u postsezoni, kao npr. “Rujan u srcu” (uskoro više o tome) koji će obuhvatiti zbivanja na području Karlovca i Ozlja.

Izuzetno zadovoljni turističkom godinom mogu biti i u Zagrebu, koji dosad ima oko 670 tisuća dolazaka i 1,2 milijuna noćenja, dok puno prostora za napredak svakako ima na području Slavonije, koju je posjetilo tek nešto više od 100.000 turista, iako nesumnjivo brojni dijelovi istočne Hrvatske mogu ponuditi puno toga.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest