Prvi put Karlovac ima svog kandidata za bošnjačku nacionalnu manjinu – na izborima u XII. i Rusmir Akšamija

Prvi put na parlamentarnim izborima u XII. izbornoj jedinici, kao kandidat bošnjačke nacionalne manjine za Hrvatski sabor se natječe i jedan Karlovčanin.

Rusmir Akšamija Karlovčanima je dobro poznat kao stručnjak tehničkih znanosti koji je godinama radio u Jugoturbini, predavao na karlovačkom Veleučilištu i bio aktivan poduzetnik sve do prošle godine kad je otišao u mirovinu, no njegovi sunarodnjaci dobro ga poznaju kao osnivača i aktualnog predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Karlovačke županije, te inicijatora i jednog od osnivača karlovačkog džemata u kojem su prvi put u povijesti Karlovčani muslimanske vjeroispovijesti dobili svoje mjesto za prakticiranje vjere.

Na izbore ga je kandidirala Koalicija Nema prodaje, u kojoj su, uz Nezavisnu listu Stipe Petrine i Slobodna Hrvatska, Pokret Zajedno i ORaH. 

Akšamija je u razgovoru za KAportal otkrio da iako je kandidat koji dolazi iz bošnjačkoga nacionalnog korpusa, nudi program osnovan na demokratskoj, sekularnoj opciji, neopterećen stranačkim programima i stegom, te da će se, ako dođe u Sabor, jednako zalagati i za prava i boljitak pripadnika albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

Akšamija smatra da je vrijeme da Bošnjaci, ali i ostale nacionalne manjine dobiju saborskoga zastupnika koji je detektirao probleme koje tište sve građane Republike Hrvatske, bez obzira na nacionalnost. Svjestan je da su ti problemi, u nekim su sredinama u kojima upravo žive nacionalne manjine, ipak izraženije.

– Osim na ostvarivanje prava u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, moj je program usmjeren i na gospodarski smjer gdje mogu napraviti puno toga. Prije svega da se poboljšaju uvjeti života i rada manjina na onim područjima gdje je loša infrastruktura i nema proizvodnih pogona. Potrebno je i tamo pokrenuti gospodarstvo, potaknuti zaposlenost, školovanje, kaže nam Akšamija.

Kao iskusni menadžer koji je godinama radio na projektima i programima povlačenja novca iz Europske unije, navodi da se iskorak k tome može napraviti da se povežu nacionalne manjine čije domicilne države teže ulasku u Europsku uniju, a Hrvatska, zemlja u EU posao odradi kao stjegonoša i nositelj takvih programa.

– Radi se o projektima vezanim za međuregionalnu suradnju između regija u EU i izvan EU, odnosno onih u državama kandidatima. Hrvatska koristeći svoju strukturu i organizirane nacionalne manjine preko nas može razrađivati programe međuregionalne suradnje. Sredstva bi se u tom slučaju crpila iz predpristupnih fondova u državama kandidatima, konkretno, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, te strukturnih fondova u Republici Hrvatskoj, rekao je Akšamija.

Navodi da ima i konkretan plan za poboljšanje uvjeta života Bošnjaka u Karlovačkoj županiji i u ostalim dijelovima Hrvatske gdje Bošnjaci žive. To je uglavnom ruralno stanovništvo koje živi na selu i koje se bavi poljoprivredom. Imali su prije velike tvrtke koji su bili njihovi kooperanti, između ostalih i Agrokomerc na koji je ostalo samo sjećanje. Tvrtke su propale, kaže Akšamija, ali ljudi su ostali. Ovi su programi usmjereni da se i njima poboljšaju uvjeti života.

KAportal.hr

I DALJE JE OTVORENA IZBORNA ANKETA KAPORTALA…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest