TEST ZA LOKALNE IZBORE: U Karlovcu i županiji najveći gubitnik izbora MOST, no i ostalima pala podrška – samo Živi zid može slaviti

foto ilustracija

Postotak glasova i broj mandata samo su dio priče o izbornim rezultatima. Dakako, upravo te dvije stvari odlučuju o pobjednicima izbora pa su iz te perspektive i najvažniji, no kada je riječ o izborima na istoj razini (u ovom slučaju za Hrvatski sabor) koji se ponavljaju unutar svega deset mjeseci, vrlo jaka poruka birača strankama svakako je i ukupan broj glasova. Ili bi tako barem trebalo biti u odgovornoj politici, a koliko je hrvatska politika odgovorna ostavit ćemo da prosudite sami.

Most izgubio najviše

Uskoro nas očekuju i lokalni izbori pa se ovi mogu promatrati i kao svojevrsni test za njih. Hoće li u Karlovcu na izborima za Gradsko vijeće biti MOST i u kojem obliku, prerano je za govoriti, no ova je stranka ili “koalicija nezavisnih lista” daleko najveći gubitnik u odnosu na prošle izbore. Izgubili su uvjerljivo najviše glasova i u postotku i u konkretnom broju birača – u studenom su sa 12,72% bili veliko ugodno iznenađenje, sada bi da su u pitanju lokalni izbori jedva prešli prag sa 6,13% glasova. U brojkama, za MOST je u Karlovcu deset mjeseci kasnije glasalo čak 2.272 birača manje!

SDP odnosno Narodna koalicija unatoč drugom mjestu i blagoj utjehi (ili zavaravanju) u činjenici da nešto bolje od HDZ-a prolaze u gradskim četvrtima, trebala bi po nezadovoljstvu biti odmah do. U postotku su prošli čak i malo bolje nego u studenom, no iza toga se krije podatak o tome da su sada u koaliciji imali HSS koji ipak donosi određeni broj glasova, a svejedno su ukupno dobili 1.099 glasova manje nego u studenom. U situaciji cirkusa koji su HDZ i MOST napravili s prošlim pokušajem formiranja Vlade, izgubiti više od 1.000 birača u samo deset mjeseci snažna je poruka što Karlovčani misle o državnom, ali i lokalnom vodstvu stranke.

Potop Laburista

Među velike gubitnike u kontekstu činjenice da su u studenom bili dio SDP-ove koalicije, ali i činjenice da u gradu imaju vijećnicu i uvijek su figurirali negdje oko izbornog praga svakako spadaju i Hrvatski laburisti. Oni su, naime, u Karlovcu dobili smiješnu brojku od 64 glasa ili 0,24%!

Negdje između zadovoljstva i nezadovoljstva (dakako, u utopijskoj ideji o odgovornoj politici u kojoj se političari zaista zamisle nad rezultatima) može se svrstati HDZ. Bez obzira na ostale podatke, oni jesu pojedinačno dobili najviše glasova u Karlovcu i pred lokalne izbore zasad mogu biti najzadovoljniji. No, iza toga se i kod njih krije poprilična brojka od 1.137 glasova manje nego što su dobili prije samo deset mjeseci.

Sve navedeno najbolje je iskoristio Živi zid, odnosno koalicija u kojoj su uz ovu stranku bili i “Promijenimo Hrvatsku”, Akcija mladih i Abeceda demokracije. Sa 7% skočili su na gotovo 11 (10,8) posto glasova, a i u čistim brojkama jedini su ostvarili znatan napredak sa 650 osvojenih glasova više nego u studenom.

U Saborskom HDZ-u 75 posto

Osim njih mali razlog za zadovoljstvo može pronaći tek Pametno. Ova nova stranka na hrvatskom nebu, dakako, ne može biti zaista zadovoljna jer će vjerojatno u cijeloj Hrvatskoj ostati bez ijednog mandata, ali ukoliko sve to neće uzrokovati preveliko razočarenje, ovi izbori donekle su im pokazali i da su zasad na pravom putu. Jer, u kratkom i turbulentnom razdoblju od prošlih neuspješnih izbora, u kojem je fokus javnosti bio na posve drugim stranama, podrška ovoj opciji ipak je bitno narasla. Na primjeru Karlovca – u studenom prošle godine dobili su zanemarivih 65 glasova, a sada oko šest puta više – 383.

Što se ostalih gradova i općina Karlovačke županije tiče, za većinu smo rezultate objavili sinoć, a tamo gdje oni još nisu bili obrađeni nije bilo nikakvih iznenađenja. Narodna koalicija najviše je glasova dobila u Kamanju, Ozlju, Plaškom, Ribniku i Vojniću, dok je u svim ostalim lokalnim jedinicama najveće povjerenje birača dobio HDZ, pri čemu vrijedi istaknuti Saborsko gdje je potpora rijetko viđenih 75,10%.

HDZ-ov podbačaj u Ribniku

Jedino u Ribniku na prva dva mjesta nije HDZ – nakon uvjerljive Narodne koalicije tamo je na drugom mjestu Živi zid (prije deset mjeseci su čak dijelili prvo mjesto s potpuno istim brojem glasova kao SDP), a HDZ je tek treći. Od ostalih, da je riječ o lokalnim izborima, izuzevši četiri stranke i koalicije koje su praktički svugdje na prva četiri mjesta – Bandićeva koalicija izborila bi prelazak praga u Lasinji i Ozlju. Sve ostalo – posve u skladu s onim kako je i ovog puta glasala Hrvatska.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest