Arheolozi ponovo u Bukovlju gdje istražuju crkvu iz 5. stoljeća – radovi stajali dok Općina nije isplatila vlasnicu parcele

Dodaje da je radio karbonska analiza potvrdila da crkva datira iz 5. stoljeća. Osim što je najstarija kasnoantička crkva u kontinentalnom dijelu Hrvatske, jedina je do sada istražena, pa predstavlja zaista senzacionalno otkriće.

Arheološki park

Kakva će biti budućnost ovog značajnog arheološkog lokaliteta treba tek vidjeti no želja je lokalnih vlasti i arheologa da se ovdje napravi arheološki park što ovaj lokalitet svakako i zaslužuje po svojoj atraktivnosti. Azinović Bebek dodaje da se radovi nastavljaju, a kad budu gotovi objekt će biti konzervirani i tada će biti otvoren za posjetitelje. U ovoj fazi se mogu postaviti interpretacijske table, no crkvu treba natkriti i zaštititi, pa je realno da ovaj lokalitet kao arheološki park zaživi tek za desetak godina, naravno što ovisi o dinamici radova.

Općina je pokazala interes i tako što su uspjeli otkupiti zemljište. Platili su ga 35 tisuća kuna iz svog proračuna, a kako je rekao načelnik Alen Halar, stalo im je da ovaj lokalitet bude istražen i kao takav u budućnosti i turistički valoriziran.

KAportal.hr

POGLEDAJTE VIDEO…

https://vijesti.rtl.hr/video/partneri/123357/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest