Za besplatne knjige osnovnoškolcima treba 2,8 milijuna kuna – organizatori peticije tvrde da Grad Karlovac to može financirati

Za besplatne knjige osnovnoškolcima treba 2,8 milijuna kuna –
organizatori peticije tvrde da Grad Karlovac to može financirati

gradska-uprava-magistrat_3Za udžbenike 3.934 učenika osnovnih škola u Karlovcu Grad bi trebao izdvojiti najviše 2,8 milijuna kuna. Izračunao je to Organizacijski odbor peticije Besplatni udžbenici za sve učenike grada Karlovca, kojoj je potporu svojim potpisima dalo 3.300 Karlovčana, a koliko bi još trebalo za udžbenike srednjoškolaca izračunat će kad prikupe sve potrebne podatke.

Prije tjedan dana, podsjetimo, održan je sastanak predstavnika Grada i organizatora peticije, koji su, po tadašnjem dogovoru, trebali pripremiti prijedlog kako u proračunu pronaći potreban novac.

– Mi smo “domaću zadaću” koju su nam zadali napravili, ali još čekamo poziv iz Grada na novi sastanak, kazala nam je Marina Novaković Matanić, gradska vijećnica SDP-a i organizatorica potpisivanja peticije.

Pojasnila je da su godišnji trošak za udžbenike osnovnoškolaca računali bez rabata koji bi izdavači sigrno odobrili pa bi cijena bila i 20-ak posto manja od spomenutih 2,8 milijuna kuna.

– Udžbenici bi se kupovali svake 4 godine i ostajali bi u vlasništvu škole, a radne bilježnice bi se kupovale svake godine. Gradski proračun u Karlovcu iznosi 263 milijuna kuna i smatramo da trošak od 2,8 milijuna ili 1% proračuna godisnje naša djeca i njihovi roditelji zaslužuju; puno, puno više oni uplaćuju u isti taj proračun porezima i prirezima, naglasila je Novaković Matanić, napomenuvši da na ime poreza i prireza građani godišnje u gradski proračun uplate oko 100 milijuna kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest