Po potrošnoj metodi Karlovačka županija na neslavnom tronu najvećeg rizika od siromaštva u Hrvatskoj

foto ilustracija

Ako se ravna po potrošnoj metodi, najveća stopa od rizika siromaštva u Hrvatskoj bilježi se u Karlovačkoj županiji. Po tom izračunu čak 34,3% stanovnika Karlovačke županije je u riziku od siromaštva, što je drastična razlika u odnosu na, recimo, Primorsko-goransku županiju gdje ta stopa 9,1% i u Zagrebu tek 5,9 posto.

Prag siromaštva

Ovo su podaci  danas objavljenog istraživanja “Mapiranje i procjena geografske raspodjele rizika od siromaštva i socijalne isključenosti za mala područja Republike Hrvatske” koje je po prvi put proveo Državni zavod za statistiku u suradnji sa Svjetskom bankom.

Inače, po potrošnoj metodi prosjek rizika od siromaštva na razini Hrvatske je ravno upola manje od Karlovačke županije (17,1 posto). Ta se metoda mjeri po postavki da je netko trošio manje od 23.919 kuna godišnje, koliko je iznosio prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo.

Malo manje poražavajući podatak za Karlovačku županiju krije se u drugoj metodologiji istraživanja stope rizika od siromaštva, koja se tiče dohotka. Riječ je o metodi čija je granica rizika od siromaštva postavljena na 60 posto medijana nacionalnoga ekvivalentnog dohotka temeljene na Anketi o dohotku stanovništva.

U Zagrebu najmanji rizik od siromaštva

Prema njoj ne držimo neslavnu titulu, u riziku od siromaštva po dohodovnom mjerilu najviše se nalaze stanovnici Brodsko-posavske županije, njih 35,9 %, pa onda Virovitičko-podravska županija s 33,4% . Ovdje se Karlovačka županija smjestila u sredinu između siromašnih slavonskih županija i bogatijih županija zapadne i jadranske Hrvatske. I po ovoj metodi su Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija na onom sretnijem rubu skale, gdje je stopa rizika o siromaštva 9,8, odnosno 11,9 posto. 23,2 % Državni prosjek je 19,2 posto.

Zašto je u cijeloj Hrvatskoj  ponajveća razlika u riziku od siromaštva po dvije metode upravo u Karlovačkoj županiji, nije objašnjeno, ali činjenica jest i da rezultati u pet gradova u Karlovačkoj županiji pokazuju sličnu diskrepanciju. Najmanje ljudi u riziku od siromaštva, očekivano, živi u Karlovcu, a pomalo je iznenađujuće da poslije očekivanog fenjeraša Slunja, za njim po dohodovnoj metodi ide Ozalj kojeg doživljavamo kao gradić obrtništva i poduzetništva relativno visoke zaposlenosti. Lista rizika siromaštva po gradovima u Karlovačkoj županiji po dohodovnoj i potrošnoj (u zagradama) metodi: Slunj 36,1 % (46,2), Ozalj 27 (33,1), Ogulin 19,6 (31,6), Duga Resa 19 (34,3), Karlovac 18 posto (26,4).

KAportal.hr

POGLEDAJTE PRILOG RTL-A

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/129325/karta-siromastva-otkriva-demografiju-neimastine-svaki-peti-hrvatski-gradjanin-je-siromasan/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest