Odzvonilo pušenju na terasama kafića? Po novom zakonu lokalna samouprava određivat će nepušačke zone

foto ilustracija

Kavica na nekoj od terasa kafića nezaobilazan je ritual za velik broj Karlovčana, a espresso za ljubitelje dima nije potpun ako se ne zapali cigareta.

No kako doznaje Večernji list, Vlada izmjenom Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda planira zabraniti i pušenje na terasama kafića, ali i gradskim trgovima i drugim javnim površinama.

Prijedlog zakona uskoro bi se trebao naći na klupama saborskih zastupnika, a njime će se jedinicama lokalne samouprave omogućiti da proizvoljno određuju nepušačke zone kojima mogu cijele trgove, ulice i prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta. U tom slučaju neće se smjeti pušiti ni na terasama ugostiteljskih objekata ni u kafićima.

Kako piše Večernji, ugostitelji su prije pet godina srušili odredbu zakona kojom je bilo u potpunosti zabranjeno pušiti u ugostiteljskim objektima, a sada najavljuju da ni ovaj put neće dopustiti da se preko njihovih leđa pokušava smanjiti pušenje u društvu.

– Najspornija je stavka da će lokalne jedinice moći određivati gdje se smije pušiti što otvara prostor zloupotrebi jer će se gradonačelnici i načelnici moći ponašati kao šerifi, odnosno moći će onim ugostiteljima koji im nisu dragi nametnuti nepušačku zonu i time ugroziti njihov opstanak, rekao je Nenad Šepak iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske.  Kaže da ugostitelji nisu protiv novih mjera kojima bi pratili korak s ostalim državama EU, no na način da se zone bez pušenja odrede na razini cijele države.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest