Teslino ime Gimnaziji? Ravnatelj dao potporu ali ističe – još je važniji centar izvrsnosti i inovativnosti

U razgovoru za portal srednja.hr, ravnatelj karlovačke Gimnazije Damir Mandić govorio je o nedavnoj peticiji bivših učenika koji predlažu da ova karlovačka škola ponese ime svog najslavnijeg učenika – Nikole Tesle.

Mandić je istaknuo da potpisnici peticije uživaju njegovu potporu, ali da se ne smije smetnuti s uma kako je od “spomenika” još važnije raditi na tome da Tesla u Karlovcu dobije svoje nasljednike.

Gimnazija je, podsjeća Mandić, posljednjih godina nizom aktivnosti i projekata započela svojevrsni brending Tesle u gradu koji je donedavno bio poprilično rezerviran prema slavnom znanstveniku, koji je dugo imao tek ulicu (malu, ali ne slučajno odabranu, jer u toj ulici bila je prva karlovačka električna centrala koja je osigurala opskrbu grada električnom energijom) i spomen-ploču na školi koju je postavila Matica hrvatska uz 25. obljetnicu Tesline smrti, 1968. godine.

Posljednjih godina to se mijenja – Gimnazija Karlovac je vlastitim sredstvima i uz pomoć donacija renovirala učila iz kabineta fizike na kojima je radio i sam Tesla, a koja su potom proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske, kao i vrijedna prirodoslovna zbirka. U školskom kurikulumu pokrenuta su dva izborna predmeta za opći smjer iz fizike i povijesti, koji se bave isključivo Teslom. Organiziran je glazbeni Tesla Radio Festival te Festival znanosti “Teslini dani”, a u suradnji s udrugom KAUrbani niknuo je i turistički TeslaHotSpot. Upravo na inicijativu Gimnazije, Grad je osnovao i Zakladu “Nikola Tesla” za izvrsnost i inovativnost.

Mandić zato ističe da iako podržava peticiju, smatra kako je puno važnije ulaganje u mlade. Podsjeća da Gimnazija već nekoliko godina radi na projektu Centra izvrsnosti i inovativnosti Nikola Tesla koji bi se izgradio uz Gimnaziju Karlovac na adresi Rakovac 6, gdje bi jedan dio bio muzejskog tipa i bio bi otvoren za posjetitelje, a drugi dio uređen za potrebe nastave prirodoslovnih predmeta za sve učenike u Karlovcu.

– Osobno mi je taj projekt važniji od toga kako će se zvati škola. Teslu ćemo najbolje slaviti ulažući u mlade i njihovo obrazovanje te potičući njihovu inovativnost, poručio je ravnatelj Gimnazije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest