Karlovački proračun u idućoj godini 248,5 milijuna kuna – među najvećim projektima gradnja vrtića na Rakovcu

Nešto manji od ovogodišnjeg, koji je po zadnjem rebalansu 253,2 milijuna kuna, po nacrtu proračuna bit će karlovački proračun u idućoj godini – 248,5 milijuna kuna.

I najveći projekti neće se puno razlikovati od ovogodišnjih jer je upravo Dječji vrtić Rakovac u najavi za ovu godinu bio istaknut kao najznačajniji.

– Osim vrtića Rakovac u narednoj godini planira se privoditi kraju građevinske radove na Muzeju Domovinskog rata na Turnju, dalje uređivati Stari grad Dubovac, nastaviti rekonstrukciju prometnica, daljnje uređenje pothodnika, izgraditi Glazbeni paviljon. Također se nastavlja s projektima energetske učinkovitosti na školama, na sportskoj dvorani Mladost, ali će se i sufinancirati projekti energetske obnove stambenih zgrada. U narednoj godini planiraju se i izdaci za nabavu radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, te udžbenika za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Za tu namjenu planirano je preko 1,5 milijun kuna, stoji u predgovoru gradonačelnika Damira Jelića.

Navodi i da se za iduću godinu neka nova zaduženja kod banaka ne planiraju, te da je planiran lagani porast poreznih prihoda za oko 1- posto, kao i povećanje prihoda od komunalne naknade, ali bez daljnjeg povećanja obveza za građane i poduzetnike, što će se ostvariti još većom brigom za naplatu naših prihoda. Isto tako, u Gradu očekuju značajne prihode s nacionalne razine, tj. iz proračuna ministarstava kulture, turizma, ali i temeljem kandidatura projekata energetske učinkovitosti na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Na svim razinama od gradske uprave do ustanova i tvrtki u vlasništvu Grada nastavit će se provoditi sve započete mjere štednje, sa ciljem financirati redovne programe i izvršavati zakonom propisane obveze. Iako su svi segmenti zahvaćeni mjerama štednje, sve redovne funkcije Grada nastavljaju se financirati iz proračuna: predškolski odgoj, osnovno školstvo, vatrogastvo, kulture i druge javne usluge koje je Grad obvezan financirati, stoji u Jelićevu predgovoru nacrtu proračuna za 2017.

Napominje da su i dalje želje za realizacijom većih projekata izgradnje objekata komunalne i društvene infrastrukture veće od financijskih mogućnosti te da Grad, kao i drugi gradovi i općine osjeća značajan nedostatak financijskih sredstava namijenjenih izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, tim više što još uvijek nisu sanirane sve štete na komunalnoj infrastukturi uzrokovane poplavama u 2014. i 2015.godini. Iako se ta izgradnja i održavanje financiraju iz komunalnog doprinosa i komunalne naknade, poslovne subjekte i kućanstva od kojih se naplaćuju u Gradu nisu željeli dodatno opterećivati.

– Nedostatak prihoda od komunalne naknade i komunalnog doprinosa morat će se premostiti na način da se za gradnju i održavanje komunalne infrastrukture odrede prioriteti prema kriteriju sigurnosti imovine i zdravlja i života građana, te će se realizacija željenih projekata morati ponegdje prolongirati za naredne godine, poručuje Jelić.

Proračun za 2017. pred Gradskim će se vijećem naći idući mjesec.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest