Zahvaljujući MIOŠ-evom EU projektu, Hrvatska dobila prvih 20 fasadera i tehničara za energetski učinkovitu gradnju

– Htio bih se zaposliti i usavršavati se. Nadam se da ću sada, s dva zanimanja – lani sam završio za montera suhe gradnje – lakše naći posao, kazao je Matija Pleadin iz Karlovca, jedan od 20 polaznika osposobljenih za zanimanja fasader i tehničar u području energetski učinkovite gradnje.

Učinjeno je to zahvaljujući projektu “Razvoj obrazovnih programa za građevinska zanimanja u području energetski učinkovite gradnje”, što ga je proteklih godinu dana Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac provodila u partnerstvu s Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom iz Varaždina, te Karlovačkom i Varaždinskom županijom. Projkt vrijedan 791.066 kuna sufinanciran je s bespovratnih 751.512 kuna iz Europskog socijalnog fonda.

– Sve ciljeve projekta smo ispunili i možemo biti ponosni. Stvorili smo programe usavršavanja koje će moći koristiti u cijeloj Hrvatskoj, tiskali priručnike, u naše dvije škole je nabavljeno opreme za 87.196 kuna, 11 nastavnika je educirano, a 20 nezaposlenih osoba iz Karlovačke i Varaždinske županije osposobljeno za nova zanimanja. Na kraju su naši fasaderi napravili fasadu na toplinskoj stanici Medicinske škole i pokazali kako se radi, kazala je ravnateljica MIOŠ-a Snježana Erdeljac.

Da su ovi programi obraovanja iznimno važni jer za ova zanimanja još nema programa u redovnom školovanju i da su prilika da se premosti jaz između zastarjelih nastavnih programa i novih tehnologija u graditeljstvu, naglasili su i ravnatelj varaždinske Graditeljske škole Zoran Hajek i savjetnica u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Gordana Paškvan Budiselić, a županijski pročelnik Željko Šančić napomenuo i da je ovo dobar primjer kako obrazovni sustav može pratiti potrebe tržišta rada.

Kolike te potrebe jesu, ilustrirala je Paškvan Budiselić, kazavši da u cijeloj zemlji 3. razrede završava 18 zidara i 18 tesara, a samo jedan gospodarstvenik nedavno ih je trebao 50.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest