Učestali požari dimnjaka, gore i kotlovnice – vatrogasci upozoravaju građane da djeluju preventivno

Sve češći požari dimnjaka potaknuli su i vatrogasnu služb Karlovačke županije da putem medija obavijeste i upozore građane na opasnosti kojih možda i nisu svjesni.

Goran Franković, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice  kaže da u posljednjih mjesec dana bilježe povećan broj požara na građevinama, a koji su prouzročeni nepravilnostima na dimovodnim kanalima i kotlovnicama.

Upozoravamo građane da izvrše osnovne preventivne aktivnosti na svojim objektima kako bi spriječili nastajanje i širenje požara.

1. Provjerite sve brzomontažne dimnjake izrađene od metalnih elemenata poglavito u području prolaska kroz drvene međustropne i krovne konstrukcije jer je utvrđeno da ternoizolacija u tim kritičnim točkama nije postavljena u skladu s pravilom struke ili ne postoji dovoljan razmak od drvenih elemenata.

2. Kotlovnice koje su bile projektirane i izvedene za grijanje na lož ulje ne smiju se prilagođavati za grijanje na kruta goriva bez savjeta stručnih ovlaštenih osoba, s posebnim naglaskom na zabranu skladištenja rezervoara za lož ulje u istom prostoru gdje se nalaze grijača tijela.

4. Izvrše redovito čišćenje dimnjaka sa odgovarajućim alatima ili angažiraju dimnjačarsku službu.

Molim Vas da hitno upozorite građane Karlovačke županije na učestalu pojavu požara na građevinama prouzročenih nepravilnostima na dimovodnim kanalima i kotlovnicama.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest