Mnogi hrvatski gradovi svojim se mjerama našli na popisu iskoraka u 2019. – među njima i Karlovac, Ozalj i Ogulin

Karlovac, Ogulin i Ozalj, gradovi su u Karlovačkoj županiji koji su zahvaljujući mnogim pozitivnim mjerama našli na popisu najznačajnijih iskoraka u hrvatskim gradovima u 2019. godini i tako pozitivno obilježili godinu.

Niz je gradonačelnika koji su u protekloj godini napravili pozitivne promjene i napredak u svojim gradovima, podigli kvalitetu života građana, potaknuli rast poduzetništva i gospodarstva općenito. Prema istraživanjima specijaliziranog portala gradonačelnik.hr, najzvučnija imena zasigurno su gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak značajnog po potpunoj financijskoj transparentnosti gradske uprave kao i Daria Zurovca gradonačelnika Svete Nedjelje koji je ukinuo prirez i tako se odrekao 7 milijuna kuna prihoda, a što je rezultiralo 10 puta većim investicijama.

Činjenica je da aktualni trendovi ukazuju kako se lokalna scena u Hrvatskoj sve manje percipira kao leglo lokalnih šerifa, a sve više je izvorište inovativnih, kvalitetnih i zanimljivih projekata kojima se potiče gospodarstvo i podiže kvaliteta života građana. Ujedno mnogi smatraju kako je ovaj mandat najbolji gradonačelnički saziv u povijesti Hrvatske jer osim što je najmlađi, doista je i najproaktivniji, ambiciozniji saziv gradonačelnika ikada.

Bez obzira na političke razlike i u Karlovačkoj županiji prisutni su ovakvi trendovi, a najviše su izraženi upravo u Ogulinu, Ozlju i Karlovcu. Grad Ogulin jedan je od najboljih primjera kako se u kratkom vremenu može napraviti velika promjena i napredak. Unatoč tome što prvih godinu i pol dana do izvanrednih izbora, gradonačelnik Dalibor Domitrović nije imao većinu u Gradskom vijeću, uspjeli su pokrenuti Grad Ogulin do te mjere da su nedavno, zahvaljujući pozitivnom poslovanju i rezultatima, te dvostruko većem proračunu nego 2018. godine prepolovili prirez s 10% na 5%. Prema istraživanjima portala gradonačelnik.hr, u grad Ogulinu je u posljednjih godinu i pola dana otvoreno 250 novih radnih mjesta, i to zahvaljujući velikom investicijskom ciklusu koji je pokrenuo gospodarstvo, riješeni su imovinsko-pravni problemi koji su do tada blokirali investitore i zbog kojih je nova ogulinska poduzetnička zona zjapila prazna. Osim pozitivnih lokalnih gospodarskih pokazatelja, u Ogulinu prisutni su i pozitivni demografski pokazatelji,  pa je Ogulin treći hrvatski grad po porastu broja djece upisane u vrtić,  uz dogradnje i ulaganje u postojeće vrtičke smještaje, pred vratima im je izgradnja novog vrtića vrijednog gotovo 15 milijuna kuna.

Kao najmanji grad u Karlovačkoj županiji, grad Ozalj i dalje je na vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanjima za razvoj poljoprivrede. No, ono što je posebno obilježilo 2019. godinu u Ozlju je početak radova na dva važna infrastrukturna projekta, koja su osigurana europskim novcem ukupne vrijednosti preko 15 milijuna kuna, a to su proširenje dječjeg vrtića Zvončić i poslovne zone Lug. Stepenica više u Ozlju napravljena je i u najavi implementacije smart city rješenja, zahvaljujući osiguranim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2019. godini. Upravo uvođenjem pametnih rješenja u poslovanje gradske uprave svrstava Grad Ozalj među predvodnike digitalizacije u Hrvatskoj.

Među gradovima koji se našao na popisu onih koji su pozitivno obilježili 2019. godinu, prema istraživanju portala gradonačelnik.hr je i grad Karlovac. Poznat upravo po tome kao jedan od najnaprednijih gradova u Hrvatskoj kad je smart-city koncept u pitanju, čime je digitalizirao značajan broj poslovnih procesa gradske uprave, a jedan od najsvježijih iskoraka je omogućavanje online podnošenja zahtjeva za građevinsku dozvolu. Jedan je i od najuspješnijih gradova po korištenju EU fondova, čijim sredstvima se upravo gradi vrtić i jaslice u Mahićnu ukupne vrijednost 5,7 milijuna kuna, od čega 4,5 milijuna kuna osigurano bespovratnih sredstava, a u prošloj godini vlastitim sredstvima izgrađen je i otvoren još jedan vrtić, i to onaj u Grabriku. Na snazi su i nove olakšice za poduzetnik u investicijama izgradnje proizvodnih pogona koji su u potpunosti oslobođene komunalnih doprinosa, čime gradonačelnik Damir Mandić nastoji pogurati i dati podršku u razvoju gospodarstva.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest