Stanje u Beloj krajini se pogoršava, u Karlovačkoj županiji u kućnoj karanteni 200-tinjak osoba – moraju poštovati mjere izolacije!

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

S novim mjerama prevencije protiv širenja koronavirusa, a koje je donio Nacionalni civilni stožer, a odnose se na potrebu dvotjedne samoizolacije ukoliko osoba dolazi iz područja s osobitom visokim rizikom transmisije bolesti, povećao se i broj osoba u Karlovačkoj županiji koje su u obveznoj kućnoj karanteni.

Prema zadnjim informacijama županijskog Stožera civilne zaštite takvih je u našoj županiji oko dvjestotinjak, a dobrim dijelom radi se o osobama iz pograničnih područja uz granicu sa Slovenijom. Razlog tome je što je u četvrtak navečer na snagu stupila odredba o proglašenju susjedne Bele Krajine područjem s izrazito velikom mogućnošću širenja virusa te je time velik broj dnevnih migranata stavljen u kućnu samoizolaciju i pod nadzorom je epidemiologa, sanitarne inspekcije i policije.

Međutim, nadležni stožeri civilne zaštite opetovano naglašavaju da donošenje mjera samoizolacije i nemogućnost odlaska na posao preko granice, ne znači da je osoba na prisilnom godišnjem odmoru i da može bezbrižno provoditi svoje vrijeme bilo gdje. Naime, nitko nije bez razloga stavljen pod zdravstveni nadzor te je iznimno bitno držati se propisanih mjera samoizolacije jer je situacija u susjednoj Sloveniji, ali prije svega na području Bele Krajine izrazito osjetljiva i opasna. Prema zadnjim službenim informacijama danas je na susjednom području jugoistočne Slovenije ukupno evidentirano 46 osoba zaraženim koronavirusom. Usporedbe radi, to je identična brojka ukupno zaraženih osoba na području cijele Hrvatske.

– Stoga je izrazito bitno i odgovorno postupiti u ovoj izvanrednoj situaciji, smanjiti međusobne izravne kontakte radi sebe i drugih osoba te pridržavati se mjera, jer ova epidemija može se savladati jedino samodisciplinom, naglašvaju u Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Posebno je infektologinja dr. Alemka Markotić na današnjoj tiskovnoj konferenciji naglasila koliko je iznimno važno da se osobe strogo drže samoizolacije jer mogu ugroziti druge, čak i ako simptomi nisu jaki.

– Jedino što će sigurno razbuktati epidemiju ovdje je ako se budemo neodgovorno ponašali. To se ne događa drugima, događa se nama, istaknula je Markotić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio kako je započeo i sustav kontrole pridržavanja mjera zdravstvenog nadzora  te je tijekom posljednja 24 sata evidentirano 57 građana u Hrvatskoj koji se ne pridržavaju samoizolacije, od kojih je 18 prijavljeno sanitarnoj inspekciji te će biti sankcionirani.

– Situacija u Europi se pogoršava i mjere su sve rigoroznije, što ne isključuje ni Hrvatsku. Stoga se razmišlja i o objavi imena osoba u samoizolaciji kako bi se što efikasnije nadziralo provođenje zadanih mjera, a time i ono najvažnije onemogućilo širenja epidemije, istaknuo je ministar Božinović.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest