Mandić poručio da će pomoći i građanima i gospodarstvu koliko god mogu: “stopirano” plaćanje vrtića, boravka, komunalne naknade, zakupnina i ovrha

– Ovo je problem svih nas i zato pozivam sve da jedni drugima budemo potpora. Uvjeren sam da ćemo u Karlovcu trezvenim i razumnim ponašanjem i aktivnostima iz ove krize izaći sa što manje problema. Grad će osigurati sve da sustav nesmetano funkcionira, a nizom mjera nastojati olakšati i građanima i gospodarstvu, kazao je danas gradonačelnik Damir Mandić, napomenuvši da zahvaljuje građanima što poštuju mjere za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom jer štiteći sebe štitimo i druge.

Odluke će na sjednici idući tjedan potvrditi Gradsko vijeće pa će tako roditelji biti oslobođeni plaćanja vrtića i produženog boravka dok djeca u njih ne idu, na tri mjeseca, s mogućnošću produženja na još tri, Grad prestaje naplaćivati zakup poslovnih prostora i javnih površina, te porez na potrošnju, čeka se još odluka s nacionalne razine, ali isto će vrijediti i za spomeničku rentu, stopirane su sve ovrhe, što će provesti Inkasator, a komunalnu naknadu za ožujak plaćat će samo banke, veliki trgovački centri, kladionice, igre na sreću, osiguravajuća društva i telekom operateri.

Grad će time imati mjesečno 10-ak milijuna manje prihode, pa je sasvim sigurno da će uslijediti rebalans proračuna, vjerojatno u svibnju, no nastojat će ih nadomjestiti maksimalnim uštedama u sustavu i odustajanjem od nekih manifestacija i projekata. Naravno, sve će ovisiti o tome kako će se razvijati situacija s pandemijom koronavirusa.

– Svi projekti koji se trenutno provode neće stati: zona Mekušje, vrtići Dubovac i Mahično, ali morat ćemo smanjiti listu onih planiranih. Mislimo da ove mjere mogu donekle našem gospodarstvu koristiti, pratit ćemo kako će se razvijati situacija. Fokusirali smo se na obrtnike i gospodarstvo jer nam je cilj da, koliko god mogu, sačuvaju svako radno mjesto; oko daljnjih mjera ponovo ćemo s njima razgovarati. Želja nam je da naše mjere budu kompatibilne s nacionalnima pa da se učinak multiplicira, poručio je Mandić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest