LOKALNI IZBORI

Petračić o zidu na Korani: Uništio bi neprocjenjivu lokaciju i ugrozio grad za poplava; zaštitit ćemo javni interes, ali najprije razgovarati s investitorom

– Nezadovoljan sam gradskom administracijom koja je izdala građevinsku dozvolu za vodnu građevinu koju je zatražio investitor Nikola Hanžel i kojom navodno želi zaštiti svoju parcelu od poplava. Ta vodna građevina, u stvari, ugrožava grad Karlovac. Bit će to užasan zid visine 2 metra, u najljepšem okolišu koji grad ima. U stvari, taj zid će suziti protok Korane u visokim vodama, voda neće moći prolaziti po livadi i sigurno će negativno utjecati na izljevanje Korane u Karlovac. Ovaj zid će biti jezičac na vagi da poplava bude pogibeljna za Karlovac. Neshvatljivo mi je da je Vodoprivreda dala pozitivne uvjete za izdavanje građevinske dozvole, a još mi je nevjerojatnije da Grad Karlovac nije imao nikakve uvjete za taj zid, kao stranka u postupku trebao ih je dati, odnosno, odbiti taj zid, izjavio je na današnjoj pressici Davor Petračić, kandidat za gradonačelnika SDP-HSS-NS-Reformisti-Naš Karlovac.

Podsjetio je da nekadašnji hotel na tom mjestu nije imao nikakav obrambeni zid i besprijekorno funkcionirao od izgradnje do ratnih dana, kada je opljačkan i devastiran.  A kako je političarima jedna od uloga i briga o javnom interesu, protiv je zida koji će devastirati najljepši dio grada i ugrožavati grad kod visokih vodostaja.

– Kao gradonačelnik, zajedno sa zamjenicom, borit ću se da te anomalije prošle administracije pokušam dovesti u pravu i prihvatljivu mjeru, rekao je Petračić.

Upitan što Grad može napraviti nakon što je donesena sudska presuda, odgovorio je da je “Upravni sud gledao redosljed izdavanja akata i utvrdio da su zadovoljeni uvjeti za izdavanje građevinske dozvole, ali nije utvrdio meritum stvari, nije ulazio u ispravnost postavljanja zida, u vodoprivredne uvjete, puno toga”.

– Ova je parcela po prostornom planu namijenjena samo za hotelski sadržaj; tu ne smije dolaziti sadržaj koji nije hotelski, kazao je.

Ustvrdio je da je “kod ovog objekta sve otišlo k vragu od samog početka”, od kad je Grad “zaboravio” na svoju nekretninu i praktično besplatno ju dao u ruke nekadašnjoj Beti, zemljište završilo u likvidacijskoj masi, prodanoj na javnoj dražbi Nikoli Hanželu.

– Svi ti papiri su teško dostupni javnosti, dobivali smo ju na kapaljku. Mi nismo protiv privatnog vlasnika i njegove imovine, nego protiv samovolje i građenja nečega što građani Karlovca ne žele. Moramo uskladiti interese investitora s interesima grada i to će nam biti uvjet. Glavni je da tu mora biti izgrađen hotel, nikakvi zidovi, nego hotel pristupačan svima, koji će imati lijepu plažu kakva je. To je vrlo moguće i vrlo isplativo; popunjenost hotela bila je iznadprosječna i cjelogodišnja, rekao je Petračić.

Pojasnio je da će, nakon što dobiju svu dokumentaciju po preuzimanju upravljanja gradom, moći izvijestiti kojim putem krenuti.

– Prije svih odluka ćemo krenuti u razgovore s investitorom jer je on možda dezinformiran od nekoga. Prvo razgovor, a onda pokretanje postupaka. Ne možemo pristati da se najvrijedniji dio Karlovca devastira i da je izložen samovolji pojedinaca, naglasio je Petračić i dodao da se mora voditi većinskom voljom građana, a to znači i postupiti po peticiji kojom su se Karlovčani izjasnili protiv zida na Korani, na zemljištu koje je neponovljivo i neprocjenjivo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest