IZBORI 2024.

Iz Petrinje stiže potencijalno iznenađenje kampanje, gradonačelnica koja je istjerala korupciju iz grada osvaja glasove iz susjednih gradova

Razgovarali smo s HDZ-ovom Magdalenom Komes, za koju se očekuje kako će dobiti glasove čak i u Sisku, iako je upravo sisačka gradonačelnica nositeljica liste "Rijeka pravde" u VII. Izbornoj.

Privukli ste puno pažnje nedavnim objavama vezanim uz korupciju. Poznati ste po tome da ste pobijedili USKOK-ovog optuženika na utrci za gradonačelnicu Petrinje, a i sami ste istakli kako ste odmah suradnicima u Gradskoj upravi rekli da je s vama došla i nulta stopa tolerancije na mito i korupciju?

– Stalno objašnjavam, pogledajte prvo razinu države, nitko nije zaštićen. Ministri mogu biti optuženi, znači ono što je bit je da nema nikakve političke protekcije. Kada sam preuzevši Petrinju rekla da u Gradskoj upravi od tog dana vlada nulta stopa tolerancije na mito, korupciju i muljaže, ponavljala sam ono što se stalno govori u stranačkoj vertikali, riječi našeg premijera, predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića. Mi smo, a polazim od sebe, pošteni, demokršćani. Pogledajte samo vama susjednu Sisačko-moslavačku županiju, smijenila sam spomenutog Dumbovića, a neki dan je postala pravomoćna presuda protiv SDP-ove bivše županice Lovrić Merzel. U Sisku je prije nekoliko mjeseci SDP-ova gradonačelnica dobila presudu jer je odbila USKOK-u predati dokumentaciju. Recite vi meni, jesu to te “Rijeke pravde”. Bliska sam i s brojnim kolegicama i kolegama iz Karlovačkog HDZ-a, toliko nas je puno ostvarenih obiteljskih ljudi, kojima je korupcija neprihvatljiva.

Kako komentirate najave da ćete dobiti brojne glasove iz Siska, što je sigurno kuriozitet, jer sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nosi listu SDP-a i koalicijskih partnera u Sedmoj izbornoj jedinici? Očekujete li preferencijalne glasove i u Karlovcu i našoj županiji?

– Svaki glas koji dobijete zapravo je velika nagrada. Znate i sami kako u Hrvatskom saboru predstavljamo čitavu Hrvatsku, a svi mi koji ćemo biti izabrani u Sedmoj ili bilo kojoj izbornoj jedinici moramo fokus zadržavati i na to kompletno područje. Meni je kao Petrinjki Sisak, Glina područje koje kao Banovinu, gledam kao svoj kraj. Zato me neće iznenaditi niti jedan glas od tamo. Karlovac mi je zapravo također blizak, a razvila sam i prijateljstva posebno sa zastupnicama, stranačkim kolegicama iz vašeg grada i županije. Bili smo jedan dobar tim, zajedno smo se zalagali za kvalitetniju komunikaciju u politici. Na kraju je to jedino bitno, bitno je ono što ostavljamo iza sebe, kako branimo boje Hrvatske. Glasači imaju tu preferencijalnu mogućnost, nekoga nagraditi, nekome poslati poruku.

Kako napreduje obnova u Petrinji?

– Znate, na kraju osobno nisam zadovoljna jer stalno mislim kako smo trebali više. Međutim, ono što radimo kao grad, a to je da smo jedini preuzeli obnovu centra grada, 70 kompleksnih građevina koje su u zaštićenoj zoni. To vam je kao da je Sisak pokrenuo 140 takvih, a Zagreb 2.300. Zamislite da svi jednako rade kako bi obnova izgledala. Puno je onih koji ne shvaćaju da ne može obnova biti samo na državi, a sad zašto Petrinja ovako radi, a da primjerice Sisak nije pokrenuo obnovu građevina ni koliko imate prstiju na jednoj ruci, nije pitanje za mene nego za njihovu gradonačelnicu. Mi smo napravili i rekord, izgradili smo novi vrtićki objekt od ideje, preko realizacije i ulaska mališana u njega za samo osam mjeseci. Može se puno, kad imate one koji rade. Opet, uvijek žalim što ne radimo i više, htjela bih i nemoguće kada bih mogla. Volim reći, domovinu se najviše voli radom.

Proteklo ljeto susreli ste se s američkim kongresmenom, kako je do toga došlo?

– Nije uobičajeno prvenstveno što smo se sreli na njegovu inicijativu. Ali znate, svi vide tko radi i kako se radi. Kongresmen Jim Costa veteran je američke politike, a onda kada u razgovoru zaključimo kako dijelimo mišljenja o svim temama koje smo otvorili dobijete jedan novi pogled na politiku. Nastavit ću sigurno kontakte, američki partneri izuzetno su važni za Hrvatsku. Mi smo mali, ali američko-hrvatsko prijateljstvo treba graditi i za to koristiti svaku priliku. Ugled kakav Hrvatska ima danas ostvaren je zadnjih osam godina, a ovi koji se nude kao alternativa spominju da će uvoditi sankcije američkim prijateljima, dobro zamislite što im pada na pamet.

Na kraju, koliko ste zadovoljni listom HDZ-a s obzirom na to da ste deseta, pozicija prolazna tek s preferencijalnim glasovima? Poruka za kraj?

– Velika smo izborna jedinica, u HDZ-u se uvijek poštuje stranačka hijerarhija, a imamo i koalicijske partnere koji su dobili prolazna mjesta. Tako vam je to kod nas, sve fer i korektno. Lista je jako dobra, posebno Tomo Medved kao nositelj, koji je bio uz mene na mojim lokalnim izborima, Tu su i moje stranačke kolegice i kolega iz Karlovca. Naravno što se mene tiče, svaki preferencijalni glas bit će mi iznimna čast. Nikada nikoga neću iznevjeriti. Ako budem izabrana, bit ću najbolja, iskrena i nezaustavljiva u radu za sve nas, drugačije zapravo ne znam. Hvala vam puno na prilici da vam se obratim, vama i vašim čitateljima. Vrlo ste me ugodno iznenadili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest