AKTUALNO / LOKALNI IZBORI 2021.

kampanja

Tko sabotira projekte ozaljske gradonačelnice Gordane Lipšinić? - Rekao mi je: "Ne može biti sve kako ti zamisliš"

Tko sabotira projekte ozaljske gradonačelnice Gordane Lipšinić? - Rekao mi je:

Kaže da je opstrukcija prilikom realizacije projekata od strane Gradskog vijeća bilo i prije, među njima je i propuštena prilika europskog projekta Društvenog doma u Vrhovcu, vrijednog milijun eura.

Novo urbanističko rješenje gornjeg Ozlja i opstrukcije pri njezinoj realizaciji od strane vladajuće stranke u Gradskom vijeću, o kojima je već KAportal izvještavao, bila su tema današnje konferencije gradonačelnice Gordane Lipšinić, koja je ovom prilikom željela "naglasiti koliko je opsežno i ambiciozno pripremljeno uređenje ovog djela Ozlja".

- Svi ovi projekti, što dobiveni, što u fazi prijave, lokalni ili s državnog nivoa su zapravo umrežili sve točke koje Ozalj u ovom svom gornjem djelu ima kao vrijedne i koje želi pokazati, istaknula je gradonačelnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Voditeljica gradskog odsjeka za urbanizam i komunalne poslove Vesna Cvijak prezentirala je aktivnosti Grada, koji kako kaže, intenzivno radi na izradi projektne dokumentacije i ishođenju potrebnih dozvola u zadnje četiri godine.

- Prvi korak koji smo uočili kao kritičnu točku toga dijela grada je pristupna cesta Kaptolu i crkvi sv. Vida, koja je nedovoljne širine bez nogostupa, bez potrebne komunalne infrastrukture. Grad je kroz ishođenje idejnog projekta i lokacijske dozvole riješio i imovinsko pravne odnose, otkupio svo potrebno zemljište i pripremio za daljnji korak a to je izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole. Paralelno uz ishođenje dokumentacije za prometnicu, Grad je izradio projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za Interpretacijski centar Slava Raškaj. Obje dokumentacije sufinancirane su iz ESI fondova, tako da je cijeli trošak dokumentacije pokriven sredstvima pomoći, pojašnjava Cvijak.

No, kako je u međuvremenu započela i rekonstrukcija državne ceste DC228 kroz Ozlja, Grad se vezao idejnim projektom koji obuhvaća i dio novog trga u gornjem Ozlju.

- Grad je odradio otklanjanje objekta koji se nalazi u koridoru ceste, a nalazi se i na području na kojem je predviđena javna površina. Grad je kompletno riješio imovinsko pravne odnose zgrada i okolnog zemljišta, koje je sada u našem vlasništvu. Sada je tijeku priprema projekta rješenja korištenja javnih površina. Na projekt novog urbanističkog rješenja gornjeg Ozlja nadovezuje se i pješačka staza koja povezuje centar Ozlja, školu i sami Interpretacijski centar, a prijavljen je i drugi dio koja će se kružno nadovezati  do škole. Za drugu fazu čekamo rezultate natječaja ali prva faza trebala bi biti ugovorena kroz nekih mjesec dana, pojašnjava Cvijak u nastavku.

Gradonačelnica Gordana Lipšinić nadovezala se kako je sve krenulo od zacijevljivanja potoka Curak, a okosnica gornjeozaljske priče je Centar za posjetitelje i na njega se vežu svi ostali projekti.

- Ono što smo željeli i za što je napravljena izvanredna priprema je da se u ovom djelu novog trga i zadnja točka pripoji ovoj cjelini, a to je kuća Lončar.

No, za to je bilo potrebno zeleno svijetlo Gradskog vijeća, kojeg gradonačelnica nikada nije dobila.

- Žalim zbog toga jer Gradskom vijeću nije niti dana prilika da se razgovara o kupnji kuće Lončar. To je dio prostora koji je u privatnom vlasništvu, za koji je Grad Ozalj još 2018. godine napravio procjenu, izvršio pregovore s privatnim vlasnikom, priključio ga projektu uređenja gornjeg grada. Nešto što se apsolutno trebalo financirati ili iz ITU mehanizma, ESI fondova, ili Fonda za oporavak, u svakom slučaju  smatram da je trebalo dati javnosti, Gradskom vijeću, priliku da se o tome razgovara. Nažalost, u tome sam ja kao gradonačelnica onemogućena, te ta točka u dnevnom redu nije niti stavljena na gradsko vijeće, iako su sredstva za kupnju bila osigurana u proračunu 2020, kojeg je to isto vijeće odobrilo. Žalim zbog propuštene prilike i povezujem to s nedovoljno širokim razmišljanjem i s onim problemima kojih vjerojatno ima svaka zajednica, a u našem Ozlju ono se prilično intenziviralo u zadnje vrijeme.

Gradonačelnica Lipšinić pritom je naglasila kako je uređenje gornjeg Ozlja ambiciozan projekt, koji bi bio zasigurno financiran europskim novcem, te odluku pozicije u Gradskom ocjenjuje štetnom za Ozalj. No, prema riječima gradonačelnice, ovo nije jedina takva odluka donijeta u Ozlju.

- Ista priča nadovezuje se i u poduzetničkoj zoni, koja nakon novog cestovnog povezivanja dobila je na još većem značaju i predstavlja veliki potencijal Grada Ozlja, i kojoj opet prethodi otkup privatnih parcela, no za sad niti za to podrške u gradskom vijeću nema. Ista propuštena prilika bila je kod projekta Društvenog doma u Vrhovcu, koji nažalost kao gotov projekt za koji je pripremljena kompletna projektna prijava u suradnji sa županijskom Razvojnom agencijom nažalost nikada nije došla na Gradsko vijeće, koji je trebao donijeti odluku za prijavu. To je inače projekt od milijun eura i iz tog poziva za natječaj, svi prijavljeni projekti s područja Karlovačke županije su odobreni. I Vrhovac bi dobio pozitivnu ocjenu. Nažalost, nepovratno izgubljena prilika.

Upravo za ovu opetovanu opstrukciju javnih projekta u Gradu Ozlju, gradonačelnica Lipšinić otvoreno proziva svog zamjenika Stjepana Basara, a zašto je tome tako, na taj odgovor, kako kaže, ne zna niti ona sama.

- Jedini argument koji sam dobila je: „Ne može biti sve kako ti zamisliš“. Kako voditi Ozalj, a ne imati iznad svega, apsolutno iznad svega, javni interes, ja to ne znam. S vijećnicima u gradskom vijeću i s jedne i druge strane mogu razgovarati u svakom projektu, no zamjenik Basar iako nema pravo glasa u Gradskom vijeću, ima u stranci, dodaje gradonačelnica Lipšinić. 

No, bez obzira na trenutno nerazumijevanje u Gradskom vijeću, gradonačelnica ističe kako se ne dovodi u pitanje da će propasti ostali projekti pripremljeni u gornjem Ozlju.

- To su projekti koji se slažu kao puzzle, mogli smo ih složiti kompletno, ali ih nećemo, a odgovor od strane predsjednika Gradskog vijeća bio je da će se to pričekati neka bolja vremena, koja nikad neće doći jer je kuća u međuvremenu prodana privatnom vlasniku. Ostali projekti, od uređenja prometnice prema Kaptolu, Interpretacijski centar, pješačke staze idu dalje. Nije spremno uređenje novog trga niti neće nikada biti, jer je u svom sastavu imalo i kuću Lončar, poručuje Lipšinić.    

Izdvojeno


Reci što misliš!