AKTUALNO / LOKALNI IZBORI 2021.

LOKALNI IZBORI

Počeo "lov" na potpise, a onda će na birače - za 1. maj i službeno ćemo imati kandidate za vijećnike, gradonačelnika, župana i zamjenike

Počeo

Stranke ne, ali neovisne liste moraju prikupiti potpise potpore za kandidacijske liste za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, a to moraju učiniti i svi kandidati za gradonačelnika i župana

Nakon što je Vlada donijela odluku o raspisivanju izbora, počeli su teći i rokovi za prikupljanje potpisa, predaju kandidacijskih lista, izbornu promidžbu.

Političke stranke ne moraju, ali grupa birača, odnosno, neovisne liste moraju prikupiti potpise za kandidacijske liste. Iako takvih najava do sad nije bilo, da bi neka nezavisna lista mogla sudjelovati na izborima za Gradsko vijeće Karlovca, mora prikupiti 600 potpisa birača; toliko je propisao Zakon o lokalnim izborima za jedinice s više od 35.000 do 60.000 stanovnika. Za kandidacijsku listu za Županijsku skupštinu, potrebno je 1.000 potpisa birača; toliko je u jedinicama s više od 100.000 do 200.000 stanovnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potpise moraju prikupiti svi pretendenti za karlovačkog gradonačelnika i župana, bez obzira jesu li stranački ili neovisni kandidati. U Karlovcu je za kandidaturu za gradonačelnika potrebno 900 potpisa, dok kandidat za karlovačkog župana mora imati 1.500 potpisa.

Iako potpise većina onih koji izlaze na izbore od vikenda vrijedno prikupljaju, vremena imaju: prijedlozi lista za predstavnička tijela i kandidature za izvršnu vlast moraju u nadležna izborna povjerenstva prispjeti do ponoći, 29. travnja.

Izborna povjerenstva nakon što zaprime prijedloge lista u roku od 48 sati moraju objaviti zbirnu listu pravovaljano predloženih listi i kandidatura. Poslije toga počinje službena izborna promidžba koja će završiti u ponoć, 14. svibnja.

Šutnja je 15., a izbori 16. svibnja.

Izdvojeno


Reci što misliš!