AKTUALNO / LOKALNI IZBORI 2021.

LOKALNI IZBORI

Nekadašnji županijski pročelnik, sada kandidat za Vijeće Marinko Maradin: Građani Duge Rese plaćaju jedan od najskupljih odvoza otpada u Hrvatskoj, a sustav gospodarenja je neosmišljen i neefikasan

Nekadašnji županijski pročelnik, sada kandidat za Vijeće Marinko Maradin: Građani Duge Rese plaćaju jedan od najskupljih odvoza otpada u Hrvatskoj, a sustav gospodarenja je neosmišljen i neefikasan

Upozorio je da građani Duge Rese plaćaju 110 kuna mjesečno za odvoz otpada, dok u susjednim općinama Bariloviću, Generalskom Stolu ili Netretiću plaćaju upola manje, a smeće im odvozi također dugoreška Čistoća.

- Gospodarenje otpadom tema je koja već niz godina muči Dugu Resu, a građani plaćaju jedan od najskupljih odvoza otpada u Hrvatskoj i to za usluge koje ne postoje – ustvrdio je na današnjoj presici Marinko Maradin HDZ-ov kandidat za Gradsko vijeće.

Maradin je podsjetio kako je 2018. godine Gradsko vijeće donijelo odluku o gospodarenju otpadom, potom se 2019. namjeravalo pristupiti provođenju te odluke, ali se ništa nije dogodilo da bi naredne godine cijena odvoza skočila s 55 na preko 90 kuna po domaćinstvu. Cijelu 2020. godine prikupljao se novac od građana, a na kraju godine Dugorešani su dobili 12 vrećica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nedostaje nam zbrinjavanje metala, biološkog otpada, ali i socijalna komponenta, jer sada od početka ove godine ta cijena zapravo još raste i iznosit će oko 110 kuna mjesečno po domaćinstvu. To je puno previše za ovakav nekompletan sustav, a koji će baš zbog biološkog otpada i pokušaja da se odvoz obavlja jednom ili dva puta mjesečno osobito ljeti biti vrlo neugodan. Zamislite na što će ličiti biološki otpad kad bude ljeti stajao dva tjedna u kanti, to ne da će smrdjeti iz toga će izlaziti crvi. U Dugoj Resi imamo kompletno neosmišljen, izuzetno skup i neefikasan sustav za gospodarenje otpadom – ustvrdio je Marinko Maradin.

Kandidat za listi HDZ-a za Gradsko vijeće Marinko Maradin upozorio je da građani Duge Rese plaćaju 110 kuna mjesečno za odvoz otpada, dok u susjednim općinama Bariloviću, Generalskom Stolu ili Netretiću plaćaju upola manje, a smeće im odvozi također dugoreška Čistoća. Upozorio je da protivno zakonu dugoreška Čistoća ne izdaje račune nego predračune, a konači račun doći će nakon lokalnih izbora i tada će građane Duge Rese dočekati iznenađenje, jer će umjesto 90 kuna, u lipnju platiti gotovo 200 kuna za odvoz otpada za jedan mjesec.

- Sustav za zbrinjavanje građevinskog otpada ne postoji i ne provodi se, zato se danas i nalazimo ovdje gdje se dovoze tone građevinskog otpada neposredno uz planinsku stazu na putu prema vrhu Vinice. Komunalni redar bi dva puta godišnje trebao izići na teren i odrediti mjere sanacije to se ne događa već se ova divlja deponija širi – naglasio je Maradin te podsjetio kako je Grad Duga Resa platio iz Proračuna 65 tisuća kuna kaznu, jer nije na vrijeme otvorio Reciklažno dvorište niti organizirao prikupljanje otpada, već su se čekali izbori.

Marinko Mardin istaknuo je kako će se kao vijećnik bez obzira tko bude na vlasti boriti za smanjenje cijena zbrinjavanja otpada.

- Imamo najskuplji odvoz, Čistoću koja ne obavlja svoje poslove, gradonačelnika koji Vijeću predlaže odluke kojima nadležnost Vijeća prebacuje na Čistoću, što nije dopustivo. Vidimo da kada politika brine o svojim građanima, cijena ne leti nebu pod oblake, već bude 45 kuna – naglasio je Maradin te se osvrnuo i na pogrebničku djelatnost Čistoće gdje jedne cijene vrijede za ukop prije podne, a druge poslije podne.

Na novinarsko pitanje koje su njegove kompetencije da govori o ovoj problematici kazao je da se smatra dovoljno educiran, kao prostorni planer, a završio je i specijalistički tečaj za održivi razvoj te bio pročelnik nadležan za gospodarenje otpadom u Karlovačkoj županiji.

Izdvojeno


Reci što misliš!