AKTUALNO / LOKALNI IZBORI 2021.

ANALIZA IZBORA

U gradu Ozlju nakon jučerašnjih izbora sve je neizvjesno, gradonačelnicu će birati u drugom krugu, je li u Vijeću na pomolu "velika koalicija"?

U gradu Ozlju nakon jučerašnjih izbora sve je neizvjesno, gradonačelnicu će birati u drugom krugu, je li u Vijeću na pomolu

Vodeći HDZ ima na raspolaganju dva scenarija, ili potpisati primirje s nekadašnjom partnericom i dosadašnjom gradonačelnicom Gordanom Lipšinić ili predložiti SDP-u veliku koaliciju.

S obzirom na omjer snaga u ozaljskom Gradskom vijeću, vrlo je izvjesno da će se politička komešanja u Ozlju nastaviti. Iako još nije sve gotovo i Ozljani će u drugom krugu gradonačelnicu birati između nezavisne Lidije Bošnjak, koja ima podršku HDZ-a, i SDP-ove Biserke Vranić, postavlja se pitanje koliko je uopće bitno tko će na kraju zasjesti u fotelju gradonačelnice.

Naime, Ozalj je na netom održanim izborima dobio nikad neizvjesniji omjer snaga u Gradskom vijeću, u koji su ušli HDZ (5 mandata), SDP (4 mandata) te nezavisne liste Gordane Lipšinić (3 mandata) i Damira Vergota (1 mandat). No, niti jedna od opcija nema dovoljan broju ruku za samostalno formiranje vlasti. Vodeći HDZ ima na raspolaganju dva scenarija, ili potpisati primirje s nekadašnjom partnericom i dosadašnjom gradonačelnicom Gordanom Lipšinić ili predložiti SDP-u veliku koaliciju. Nesporno je da odlučujući balon glasova drži upravo Gordana Lipšinić, koja se još uvijek nije oglasila od objave rezultata izbora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Situacija u susjednim općinama neusporedivo je drugačija. Za formiranje vlasti i većine, neće imati problema nezavisni Jurkaš u Žakanju, a još manje Mateljan u Kamanju, dok u Ribniku novoizabrani načelnik, kako je najavio u razgovoru za KAportal, očekuje suradnju sa svim opcijama. Podsjetimo kako je u Ribniku najviše mandata (3) osvojila koalicija HSS, SDP, Milan Bandić, dok nezavisna lista mladih i HDZ po dva mandata. 

No, najveća gubitnica ovih izbora na ovom području slobodno možemo reći da je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, ujedno jedna od najviše pozicioniranih HDZ-ovih dužnosnika u Karlovačkoj županiji. Osim pada broja glasova HDZ-a u općinama i gradovima koji se kontinuirano događa na lokalnim izborima, pa tako i na ovom području, Hajsan Dolinar kao kandidatkinja za novi mandat zamjenice župana, na domaćem terenu osvojila manje glasova od bilo kojeg lokalnog čelnika, izuzev u gradu Ozlju, u kojem je GO HDZ-a dovoljno jaka sama po sebi.

Idemo redom, očekivano Hajsan Dolinar najgore je prošla u Kamanju, zajedno s općinskom organizacijom HDZ-a koji je ostao bez i jednog mandata u Općinskom vijeću, u prošlom sazivu ih je imao dvoje. Načelnik Damir Mateljan predvodeći SDP-ovu listu osigurao je mjesto za svih svojih sedam kandidata za članove Općinskog vijeće, jedno mjesto pripalo je tek nezavisnoj listi poduzetnika Stjepana Maršića. Dodajmo kako je očekivano najviše glasova dobio Mateljan, 374, od pretendenata za župana prvi izbor u Kamanju je bio Mikulandrić s 196, zatim David Gorup (Živi zid) s 131, a tek na trećem mjestu Furdek - Hajdin i Hajsan Dolinar s 112 glasova.

U Žakanju najviše je potegnuo nezavisni Danijel Jurkaš s osvojenim 627 glasova, dok je bolje prošla HDZ-ova kandidacijska lista za Općinsko vijeće nositeljice Mirjane Bregar (376 glasova), nego HDZ-ov kandidat za načelnika Stjepan Plesac (326 glasa). Za župana Karlovačke županije, u Žakanju je i dalje prvi izbor HDZ, s osvojenim 595 glasova, no s tridesetak glasova manje nego što ih je povukao načelnik Jurkaša. U općini Ribnik, koje je pravo iznenađenje i osvježenje na lokalnoj političkoj sceni, nezavisni Dino Blažević bio je prva opcija biračima s osvojenim 127 glasova, iza njega se smjestio HSS-ov veteran, sada već bivši načelnik Željko Car sa 113 glasova. Za župana Karlovačke županije, prvo mjesto zauzele su HDZ-ove kandidatkinje s tek 92 glasa.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!