Vjeronaučni olimpijci u Nacionalnom svetištu – razgledali likovna djela s prikazima hrvatskih svetaca i blaženika

Vjeroučenici 11 osnovnih i 9 srednjih škola Karlovačke županije su u srijedu, 30. siječnja 2019. godine, iščekujući rezultate županijske razine Vjeronaučne olimpijade, pohodili Nacionalno svetište svetog Josipa u pratnji svojih vjeroučiteljica Katice Oršolić i Adriane Ackete.

U svetištu ih je dočekao supsidijar svetišta dr. sc. Vlado Mikšić koji ih je imajući na umu temu ovogodišnje Olimpijade o svjedocima Radosne vijesti u hrvatskom narodu, upoznao s nastankom i razvojem Župe BDM Snježne. Zatim, prvotnom potrebom – realizacijom izgradnje i unutarnjim znamenitostima Nacionalnog svetišta svetog Josipa te ih je uputio u pobočnu lađu, tj. kapelicu hrvatskih svetaca i blaženika. Likovna djela s prikazima hrvatskih svetaca i blaženika unutar kapelice oduševila su vjeroučenike jer su ih sve prepoznali te su sami iznosili povijesne činjenice i zanimljivosti iz života naših svjedoka vjere i time potvrdili neizmjerno značenje hrvatske katoličke baštine mladim naraštajima. Slušajući o svetom Josipu, po izlasku iz svetišta vjeroučenici su pomnije istražili bakropis na ulaznim vratima svetišta te bočna Sveta vrata.

Treću srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu predvodio preč. Vlado Mandura, vojni kapelan u Đakovu te dekan Osječkog vojnog dekanata

Koncelebrirali su vlč. Duje Kurtović, upravitelj župe svetog Franje Ksaverskog, otac Mario Škritić, kvazi provincijal pavlina, vlč. Dragutin Goričanec, župnik Završja, Ivan Blaževac, vojni kapelan u Karlovcu, mons. Ferdinand Vražić, umirovljeni svećenik te mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Hodočasnike su predvodili župljani župe svetog Franje Ksaverskog sa Švarče.

U prigodnoj homiliji preč. Mandura prisjetio se lijepih trenutaka koje je doživio u Karlovcu dok je vršilo službu vojnog kapelana. Obzirom da dolazi iz salezijanske zajednice okupljenim vjernicima ukratko je predstavio svetog don Ivana Bosca, utemeljitelja salezijanaca koji posebnu brigu posvećuju odgoju mladeži.

Na rektorovo pitanje kako sada doživljava svetog Josipa, nakon što je više godina izbliza promatrao Josipovu rijeku hodočasnika preč. Mandura je kazao kako je kao svećenik bio upoznat sa životom svetog Josipa, ali nije znao da je on zaštitnik Hrvatske domovine. Iskustvo svetog Josipa u ovom svetištu je jedinstveno.

– Moj povratak u domovinu, iz salezijanske provincije u Njemačkoj je bio povratak u Karlovac. Tu sam se susreo s našim narodom i hrvatskom poviješću. Ovdje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa sam saznao da je zaštitnik hrvatskog naroda upravo sveti Josip. Promatrajući i poslužujući u sakramentima pomirenja i euharistije mnoge hodočasnike u ovom svetištu prisjetio sam se kako je moja pokojna majka imala posebne molitve raznim svecima, od Blažene Djevice Marije, svetom Iliji i jednu svetom Josipu radniku da nam kuću sveti posvetiti. Sveti Josip je iskustvo posvećenja života – kazao je na kraju svog svjedočenja preč. Mandura.

Na kraju misnog slavlja mons. Sente zahvalio je preč. Manduri što je pored svojih obveza u vojnoj kapelaniji uvijek bio spreman pomoći župama grada Karlovaca, na osobit način u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u čijoj je neposrednoj blizini stanovao, te mu u znak zahvalnosti predao medalju izrađenu o 330 obljetnici izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske, te sliku svetog Josipa koju je izradio Josip Botteri Dini.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest