Rijeka hodočasnika ne presušuje: Nacionalno svetište se pozicioniralo na hodočasničkoj karti Hrvatske

Premda su sve češći hladniji dani ipak hodočasnička sezona u Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu još uvijek nije završila. Sunčano jesensko vrijeme prilika je da se krene na hodočašće svetom Josipu. Nacionalno svetište se tako pozicioniralo na hodočasničkoj karti Hrvatske i kao nezaobilazna turistička destinacija, a prema dosadašnjim prijavama može se zaključiti da će hodočasnička sezona još potrajati.

VARAŽDINCI U NACIONALNOM SVETIŠTU

Tu su priliku iskoristili hodočasnici iz Varaždina koje je na glavnom ulazu u Svetište dočekao rektor mons. Antun Sente ml. Ovom prilikom je za hodočasnike iz Zagorja na kajkavskom dijalektu protumačio umjetničke prizore s ulaznih vrata, djelo ruku umjetnika i dubovačkog župljanina Željka Marekovića – Mareka, koji su ujedno i podsjetnik na štovanje svetog Josipa u našem narodu te priča o nastanku crkve svetog Josipa. Sastavni dio svakog hodočašća u Nacionalno svetište, pa i ovoga, svakako je sakrament ispovijedi kome su pristupili brojni vjernici. Svetu misu predvodio rektor Svetišta.

HODOČASTILI UČENICI IZ KOPRIVNICE

Istoga dana u popodnevnim satima svetište su posjetili župljani župe Sveta Majke Terezije iz Koprivnice predvođeni svojim župnikom vlč. Nenadom Piskačem. Hodočastili su i učenici, djelatnici i roditelji Osnovne škole Lotršćak, a njima su se pridružili i roditelji s djecom vrtića Lotršćak. Svetu misu predvidio je pater Josepa Pegueru Pocha, regionalnog vikara Opus Dei u Zagrebu, koji je u propovijedi u crkvi prepunoj djece i roditelja naglasio važnost obiteljske molitve i razgovora u obitelji što u današnje doba nije nimalo lako ostvariti. Slijedilo je druženje u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta do večernjih sati.

SVETIŠTE POSJETILI HODOČASNICI IZ SINGAPURA I MALEZIJE

U prijepodnevnim satima Svetište su posjetili hodočasnici iz Singapura i Malezije na svom putu u Međugorje. Ta hodočasnička zajednica od 43 člana već neko vrijeme boravi u našoj zemlji za koju imaju samo riječi hvale. Misu je predvodio duhovnik hodočasnika rev. Joe Heng na engleskom jeziku. Velečasni Heng je, među ostalim, zapisao u Hodočasničku knjigu: “Beautiful and belssed country– Croatia! (Lijepa i blagoslovljena zemlja, Hrvatska), a zaključio riječima u slobodnom prijevodu – Duboko smo dirnuti izlaganjem rektora Antuna!”. Premda su hodočasnici imali u planu odmah nakon mise otputovati dalje ipak su se zadržali još neko vrijeme u razgledavanju aktualne izložbe Krešimira Nikšića “Initium novum” kao i stalnog postava u velikoj dvorani Nacionalnog svetišta.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest