“Hrvati moraju poznavati i voljeti svoju tradiciju i kulturu koja je prepoznatljivija i cjenjenija u svijetu nego u Hrvatskoj”

Dražen Kurilovčan, glazbeni voditelj i dirigent Ansambla Lado, svjedočio je svoju vjeru u Nacionalnom svetištu svetog Josipa 28. ožujka 2018. godine prigodom Velike pobožnosti svetom Josipu.

– Vjera mi daje snagu i utjehu, a isto tako moju vjeru obogaćuje tradicijska baština, naročito tradicijska glazba koja je toliko prožeta duhovnošću i životnošću, te predstavlja neizmjerno bogatstvo bez kojega bi hrvatski narod mnogo izgubio ako ga ne bi sačuvao – kazao je.

Istaknuo je da niti jedan narod bez tradicije nije narod, te da Hrvati moraju poznavati i voljeti svoju tradiciju i kulturu koja je ponekad prepoznatljivija i cjenjenija u svijetu nego u Hrvatskoj. Naglasio je da je hrvatska tradicijska baština nastajala u siromaštvu, teškom životu i trenucima potlačenosti, ali se i bogatila jer su ljudi u toj težini života tražili utjehu u Bogu, u vjeri, u pjesmi i tekstu. Također je rekao da ukoliko želimo prenijeti našu tradiciju na mlade, nije dovoljno samo lijepo pjevati već je važno shvatiti smisao teksta i dalje ga prenositi.

Govoreći o svetom Josipu, Kurilovčan je kazao da u svojoj župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici vodi muški ansambl Vokaliste svetog Josipa, kojeg čini 14 mladih muževa koje je, kako i sam vjeruje, poslao prst Božji. Oni su se posvetili svetom Josipu i svaki njihov susret i proba počinje Litanijama svetog Josipa.

Ovu srijedu Velike pobožnosti svetu misu predslavio je vlč. Duje Kurtović, župnik župe Svetog Franje Ksaverskog, Švarča-Karlovac, u zajedništvu s preč. Dragutinom Goričanecom, povjerenikom za pastoral osoba s posebnim potrebama Zagrebačke nadbiskupije i mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta. Na misnom slavlju sudjelovalo je i desetak članova ZAKUD-a Karlovačke županije predvođeni predsjednicom Jasnom Požar.

U prigodnoj homiliji vlč. Kurtović propovijedao je o smislu Velikog tjedna. Potaknuo je vjernike da se priupitaju jesu li aktivni vjernici koji svjedoče svoju vjeru ili samo životare i žive sebično i usmjereno samo na neke ovozemaljske ciljeve.

– Ako svoj život podariš za druge, ako se razdaš, ako umreš od truda, od ljubavi, od služenja, plod tvog života će biti stostruk. Jedno zrno kada umre, nastaje stostruki rod! – kazao je vlč. Duje.

Istaknuo je članove KUD-ova koji s mnogo želje i poriva nastoje učiniti Božju Riječ zanimljivijom i primamljivijom od ovoga svijeta. Propovijed je završio riječima:

– Molimo zagovor Josipov za odvažnost slušanja, ali onda i življenja Božje Riječi koliko god da nas to zbunjuje, koliko god da je možda u životu čudno, koliko god izgleda da ćemo ispasti nekakve kukavice… Dajmo, odgojimo ono što je u nama Božje po sakramentima i darujmo ljudima u vremenu u kojem živimo.

KAportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest