Učenici koji su s uspjehom svladali praksu u Hostelu Karlovac potpuno su pripremljeni za tržište rada

Zahvaljujući Gradu Karlovcu, Ekonomsko-turističkoj i Ugostiteljskoj školi iz Karlovcu, ove sezone ponovno je pokrenut pilot projekt prakse karlovačkih učenika u Hostelu Karlovac u Selcu. I to se pokazalo kao pun pogodak!

Petnaest učenika iz Ekonomsko-turističke škole i troje kuhara iz karlovačke Ugostiteljske škole odradili su svoju obvezatnu praksu u trajanju od 158 sati u Selcu i tako stekli prvo pravo iskustvo u realnom sektoru poslovanja. Zadovoljstvo uspješno odrađenim projektom nisu krili niti ravnatelji Lidija Mikšić i Damir Pleša, sa direktorom Dariom Smojverom inicijatori ove ideje.

– U početku je bila samo dobra namjera i na kraju ispalo je bolje nego što smo očekivali. Karlovački srednjoškolci bili su nam od velike pomoći naročitu u srcu sezone kada smo kuhali i preko 700 obroka dnevno. Koliko su pojedinci bili dobri i koliko se i njima dopalo ovdje kod nas najbolje govori podatak da smo neke od njih zadržali i nakon odrađene obavezne prakse – rekao je Dario Smojver.

A ti neki bili su Dominik Fudurić, Matea Fok i Petra Krvarić.

– Ovdje smo jako puno naučili i imali priliku sami pokazati se koliko znamo i možemo. Prema nama svi su bili više nego dobri i ovakvu praksu još nisam nigdje imao – rekao je Dominik Fudurić od kojeg su se zaposlenici Hostela na kraju sezone teško oprostili. Ništa manje vrijedne i sposobne nisu bile niti dvije spomenute djevojke koje su napomenule da bi i sljedeće godine rado bile na raspolaganju u, kako kažu, najdražem okupljalištu Karlovčana na morskoj obali.

Inače, zbog pozitivnih iskustva za slijedeću godinu upiti za obavljanje stručne prakse su već sada višestruko veći.

– Ove godine za sve učenike osigurali smo besplatan prijevoz, hranu i smještaj i određenu novčanu nagradu sukladnu njihovom angažmanu i učinku, a najboljima među njima ponudili smo đačke ugovore do kraja sezone. S tom praksom nastavit ćemo i do godine. Učenici koji s uspjehom savladaju praksu u našem Hostelu potpuno su pripremljeni za tržište rada – kaže Smojver.

U Selcu se prvi tjedan jesenske “Škole u prirodi” uspješno privodi kraju, rujan je već bookiran

Iako većina njihovih vršnjaka već cijeli tjedan sjedi u školskim klupama, učenici četvrtih razreda OŠ Draganić, OŠ I.G.Kovačić iz Duga Rese i OŠ Banija imali su posebnu “privilegiju”. Naime, samo što su završili s terensku nastavu pod imenom “Škola u prirodi” koja se održala u Hostelu u Selcu, učenici OŠ Dragojla Jarnević tek sada imaju svoj posljednji dan pa se vraćaju kući. Svi polaznici uistinu su uživali u prednostima terenske nastave, a i vremenske prilike išle su im na ruke tako da se u potpunosti ispunio zacrtani plan. Naravno, najviše se uživalo u kupanju i sunčanju jer temperatura mora još uvijek je 25 stupnjeva, a zadnja večer tradicionalno je bila rezervirana za različita sportska natjecanja. Nekima se najviše dopala hrana, drugima vožnja brodom… Većini je u Selcu sve super!

Bablje ljeto ide na ruku vrijednim domaćinima čiji je booking za rujan prebacio njihova očekivanja. Tako uz “Školu u prirodi” koja će se nastaviti i sljedećeg tjedna dolaskom školaraca iz Ozlja. U Hostelu trenutno borave i štićenici karlovačkog Centra za odgoj i obrazovanje mladeži, a danas će im se i pridružiti članovi Biciklističkog kluba Pedala Laganini koji ovdje redovito dolaze svake jeseni, kao i veterani NK Ilovac.

– Veselimo se svakom gostu i svakom danu kojim se produžuje sezona, a posebno nam je drago kada možemo ugostiti naše Karlovčane – naglasio je direktor Dario Smojver.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest