Marijina legija hodočastila u Nacionalno svetište svetog Josipa na Dubovcu

Oko 1.500 članova Marijine legije – Regije Zagreb hodočastilo je u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac. Misno slavlje tom je prigodom predvodio mons. dr. Valentin Pozaić, biskup u miru, u zajedništvu s mons. Antun Sente ml., rektorom Nacionalnog svetišta, p. Ivanom Cindrijem glavnim duhovnikom Marijine legije Regije Zagreb te još 10-ak svećenika duhovnika marijinih legionara.

Okupljene hodočasnike na početku misnog slavlja pozdravio je p. Ivan Cindori, te predsjednica Marijine legije – Regije Zagreb Marijana Oroz. Marijini su legionari iz svih krajeva Hrvatske, BiH, Slovenije i Austrije boravili u josipovom svetištu tijekom subote slaveći sakramente pomirenja i euharistije.

– Poznato je da kroz grad Karlovac teku četiri rijeke. U novije vrijeme stižu turističke upute da treba pripaziti na još jednu rijeku, to je rijeka hodočasnika svetom Josipu. U tu rijeku ulijeva se danas i ovaj silni val pobožnika, ovo mnoštvo hodočasnika Marijine legije – naglasio je biskup Valentin dodavši: – Majka Marija posebno se raduje kad vidi ovo mnoštvo svojih legionara u ovom domu, svetištu svoga Josipa ovdje u Karlovcu. Sasvim je razumljivo da članovi Marijine legije hodočaste u svetište svetog Josipa, pogotovo u ovo vrijeme kad smo još uvijek u sjeni milosti Godine svetog Josipa koja je bila za Zagrebačku nadbiskupiju proglašena od blagdana do blagdana svetog Josipa, od 19. ožujka 2017. do 19. ožujka 2018. godine – istaknuo je biskup Valentin.

Prezentirajući svetog Josipa kao čovjeka od malo riječi biskup Valentin je kazao još i kako je danas oko nas sve puno i previše riječi, potrebnih i nepotrebnih, dobrih i zlih.

ŠTO JE MARIJINA LEGIJA

Marijina legija je katolička laička organizacija koja je nastala u irskome glavnom gradu Dublinu 7. rujna 1921. godine. Početak joj je bio vrlo skroman: 15 laika većinom mlađe dobi zajedno s o. Michaelom Toherom, svećenikom Dublinske nadbiskupije, okupilo se na molitvu i promišljanje o tome kako bi najbolje mogli ugoditi Bogu i probuditi ljubav prema njemu u svijetu. Tako su započeli s apostolatom. Među pokretačima tog prvog sastanka bio je i sluga Božji Frank Duff (1889.-1980.) koji je kasnije imao odlučujuću ulogu u razvoju i širenju organizacije. Idejom laičkog apostolata Marijina legija bila je ispred svog vremena jer će tek Drugi vatikanski koncil općenito naglasiti apostolsku dužnost svakog kršćanina.

Marijina legija danas djeluje u 170 država diljem svijeta. Djelatnih i pomoćnih (molitvenih) članova zajedno ima više od 10 milijuna. U mnogim zemljama Legija je darovala brojne mučenike – u Kini oko 4.000 legionara junački je poginulo za svoju vjeru, a oko 20.000 bilo ih je utamničeno.

U Hrvatskoj Legija djeluje od 1956. godine. Legijini ogranci postoje u: Đakovačko-osječkoj, Požeškoj, Zagrebačkoj, Sisačkoj, Bjelovarsko-križevačkoj, Varaždinskoj, Riječkoj, Zadarskoj, Šibenskoj i Splitsko-makarskoj (nad)biskupiji. Najviše vijeće Marijine legije za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije je Regija Zagreb.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest