Održana misa za karlovačkog dobrotvora Nikolu Šebetića – svoj imetak ostavio za gradnju bolnice

U župnoj crkvi BDM Snježne na Dubovcu održana je misa zadušnica za Nikolu Šebetića, jednog od najznačajnijih karlovačkih dobrotvora. Na zemljištu Nikole Šebetića 1846. godine izgrađena je bolnica na Dubovcu kao jednokatnica, a 1883. godine dograđen je još jedan kat. Kasnije je zbog potrebe i razvoja struke bolnica preseljena na današnju lokaciju na Švarči i danas je to jedna suvremena ustanova koja brine za sve potrebite u našoj županiji, ali i šire.

Ostavio imetak

Bolnica je na Švarči bila je koncipirana za 650 kreveta, tijekom godina je rasla, razvijala se i usavršavala.

– Danas ima 856 zaposlenih osoba raznih stručnih sprema i specijalnosti. Imamo 297 akutnih kreveta i stotinjak kreveta dnevne bolnice – kazao je ravnatelj OB Karlovac prim. dr. Ervin Jančić prigodom polaganja vijenca kod spomen ploče Nikoli Šebetiću na zidu župne crkve na Dubovcu.

U prigodnoj homiliji dr. Vlado Mikšić kazao je kako Nikola Šebetić nije imao potomaka. Nakon smrti sav svoj imetak i posjed ostavio je za izgradnju ubožnice i Gradske javne bolnice na Dubovcu.

– Takva njegova odluka morala je imala utemeljenost upravo u kršćanskom promišljanju brige za svoje bližnje – istaknuo je dr. Mikšić opisujući slike iz života karlovačkog dobrotvora.

U Karlovac stigao hodočasnik iz Pariza

Kako nam javljaju iz Nacionalnog svetišta Sv. Josipa, na večernjem misnom slavlju sudjelovao je i hodočasnik Dominique Dada iz Pariza. Promiče i sudjeluje u dobrim inicijativama posredujući ljudima doživljeno iskustvo kao i životna iskušenja koje susrete hodočasteći. Pokretač je humanitarne misije prehranjivanja 250 djece na Kosovu dok je pomagao obiteljima u nevolji udijelivši im financijska sredstva koja je prikupio za vrijeme hodočašćenja.

Još 1996. godine je započeo hodočašće za mir pješačenjem. Na svom putu hodočašća posjetio je Rim, Jeruzalem, hodočasnička mjesta Poljske, Austrije, Češke, Slovačke Hrvatske, BiH, Kosovo te neke skandinavske zemlje. Za vrijeme hodočašća od 2004. do 2010. godine živio je u benediktinskom samostanu u Lanuvio u Italiji od kuda je odlazio na mala hodočašća. Na hodočašću živi od Božje providnosti, odnosno od darova dobrih ljudi koje susreće prolazeći sveta mjesta kršćanstva.

Dvanaestero djece svečano je uvedeno u službu ministranta

U proteklim zimskim praznicima djeca su se intenzivno pripremala za ministrantsku službu Dvanaestero djece, od 2. do 6. razreda osnovne škole svečano je uvedeno u službu ministranta Nacionalnog svetišta svetog Josipa i župe BDM Snježne u Karlovcu na Dubovcu za vrijeme nedjeljnog misnog slavlja ispunjeno brojnim obiteljima.

Novi ministranti Nacionalnog svetišta i dubovačke župe su: Borna Špigelski, Marija Magdalena Latković, Alka Delić, Maksim Stanković – Šprajc, Fran Mamić, Patricija Rajčić, Lara Petrić, Emanuela Bulaja, Marta Sumina, Ante Bulaja, Zvonimir Latković, Leona Crnković.

– Slaveći obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske promatramo djecu kako radosno u slobodi slave Boga u čemu prepoznajemo ostvarenje sna branitelja kako i mnogi stradalnika Domovinskog rata te svih oni koji su za svoju domovinu prinijeli bilo kakvu žrtvu – kazao je u prigodnoj homiliji mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetište svetog Josipa u Karlovcu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest