Izložba reportažne fotografije: Bešker nije samo promatrač i vrsni opažač Budejovica, Krumlova i drugih mjesta, već je izvjestitelj o organiziranim događajima

O izložbi je govorio Branko Marić, ravnatelj Galerije “Vladimir Bužančić” iz Centra za kulturu u Novom Zagrebu u čijem je prostoru prošle godine održana ta izložba. Marić je istakao Beškerov osjećaj za “oko i fotografiju” i to daje, kako kaže, posebnost izloženim fotografijama uz, dakako, profesionalnost i ljubav prema gradu u koji Bešker godinama dolazi. U motive svojih fotografija unosi ljubav koju ne skriva i kroz sam naziv izložbe “Zaljubljen u Južnu Češku”. To u potpunosti opravdava kroz slikovitost i ljepotu života u tom dijelu Češke a to su: pivnice, karnevali, sajmovi i galerije na otvorenom. Sve to isprepleteno je živim spojem visokokvalitetne povijesne arhitekture i suvremenom dizajnu šiltova, svjetiljka, oglasa, plakata… Zvonimir Bešker nije samo promatrač i vrsni opažač Budejovica, Krumlova i drugih mjesta, već je izvjestitelj o organiziranim događajima (sajmovima, modnim revijama, danu vještica ili renesansnim danima, izložbama, koncertima…) o kojima priča s oduševljenjem i dakako, hvali običan puk.

Izložbu je otvorio Beškerov dugogodišnji prijatelj iz mladosti, Banijanac a ne Euro zastupnik kako za sebe kaže – Nikola Vuljanić. Kratki ali sadržajni uvod na početku izložbe na čije su otvaranje došli mahom autorovi karlovački prijatelji i znanci, u maniri iskusnog voditelja – moderatora, odradio je ravnatelj Studentskog centra Davor Jurčević.

Izložba ostaje otvorena do kraja travnja.

Životopis

Rođen u Pisarovini u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Karlovcu u FNR Jugoslaviji. Akademiju likovnih umjetnosti u klasi Raula Goldonija završio 1966. u Zagrebu u SFRJ. Radio kao profesor u Bolu na Braču i u Karlovcu. Od 1974. bio stručni suradnik za kulturu u zagrebačkoj Opčini Črnomerec, a kasnije stručni savjetnik za likovnu djelatnost u Uredu za kulturu Grada Zagreba. Živi i radi u Zagrebu i Karlovcu u Republici Hrvatskoj.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest