Uoči proslave 330. godišnjice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, ne prestaje teći rijeka hodočasnika prema Nacionalnom svetištu

U subotu 3. lipnja 2017. hodočastilo je 30 sestara svjetovnog instituta Male franjevačke obitelji. Prije sestara u Svetištu je boravilo, slušalo i molilo 100-tinjak članova Udruge vinograda i vinara Vinea iz Vinice pored Varaždina. Odmah nakon njih u Svetište ulaze župljani svetog Nikole iz Međurića, Požeška biskupija, predvođeni svojim župnikom vlč. Tomislavom Vučurom. Zatim, dolaze 70 hodočasnika iz župe svete Lucije i svetog Jurja iz Pazina predvođeni župnikom vlč. Željkom Zec. U dopodnevnim satima dolazi 50 hodočasnika iz zagrebačke Dubrave, župa svetog Mihovila predvođeni fra Brankom Lipša. U popodnevnim satima svetom Josipu hodočastili je grupa djece sa posebnim potrebama predvođena gospođom Viktorijom Šalić. Dodajmo ovome da je dan ranije u petak Nacionalno svetište posjetilo 70-ak učenika 2. razreda osnovne škole “Sesvetska Sela” predvođeni učiteljicom Jasminkom Šapnić i drugim djelatnicima spomenute škole. U tišini su dolazile obitelji i pojedinci iz raznih krajeva Lijepe naše.

Sve okupljene hodočasnike dočekao je mons. Antun Sente ml. župnik i rektor Svetišta i predstavio im nastanak Svetišta kao i brojna aktualna vjerska događanja. Slijedila je i uobičajena pobožnost svetom Josipu i hodočasnička misa koju je predvodio fra. Lipša, dekan u zagrebačkoj Dubravi, a propovijedao mons. Antun Sente ml. koji je tijekom propovijedi naglasio dolazeći jubilej, 330. godišnjicu proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske.

Brojni hodočasnici iskoristili su priliku da se učlane u Bratovštinu svetog Josipa kao i u Prijatelje Nacionalnog svetišta.

Pridružite se novoj karlovačkoj rijeci, riječi hodočasnika i proslavimo:

– 330. obljetnicu izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske – 30. godina uzdignuća crkva svetog Josipa u Karlovcu u Nacionalno svetište svetog Josipa – 1. hodočašće hrvatskih branitelja svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske

Središnja proslava Godine svetog Josipa u subotu 10. lipnja

Misno slavlje u 11 sati predvodi uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, kojemu prethodi svečani mimohod od Zapovjedništva kopnene vojske u Karlovcu do Nacionalnog svetišta u kojem će sudjelovati Povijesne postrojbe HV, pripadnici oružanih snaga RH noseći 163 ratne zastave, udovice i obitelji poginulih, nestali i preminulih hrvatskih branitelja, te sam hrvatskih branitelji, policajci i vatrogasci. Za vrijeme mimohod na prostoru Nacionalnog svetišta biti će duhovni program kao uvodu u misno slavlje.

– Dođite i proslavimo svetog Josipa, već 330 godina zaštitnika Hrvatske u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Novoj karlovačkoj rijeci, rijeci hodočasnika pridružit će se predsjednica Republike, Predsjednik Sabora te brojni štovatelji svetog Josipa. Upoznajte Karlovac i njegove znamenitosti, grad susreta u središtu Hrvatske, te zajedno s mladim na večernjoj misi u 18.30 koju će predvoditi don Damir Stojić, studenski kapelan iz Zagreba proslavite Gospodina svetom misom i festivalom malih na kojem će sudjelovati katolički zborovi i bendovi mladih – poručuje građanima rektor Svetišta mons. Antun Sente, ml.

Poput svetog Josipa, Nacionalno svetište nebeskog nam zaštitnika pobrinulo se da za duhovnu i tjelesnu okrepu svakog hodočasnika tokom cijele subotu 10. lipnja.

KAportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest