Povodom 438. rođendana grada Željko Mareković svojoj crkvi na Dubovcu darovao “Darovani križ”, umjetnički rad u bakru

Djelo karlovačkog umjetnika – kipara Željka Marekovića – Mareka, “Darovani križ”, od danas krasi ulaz u Pastoralni centar – Hodočasnički dom “mons. Marijan Radanović” Nacionalnog svetišta svetog Josipa i Galeriju “Martin Borković”. Dar je to autora Željka Marekovića Nacionalnom svetištu u Karlovcu, na Dubovcu.

– Godinu dana već razgovaramo o tome što darovati, ostaviti Crkvi. Naime, želja je Željka Marekovića bila da nešto pokloni, ostavi svojoj crkvi na Dubovcu – rekao je rektor Svetišta mons. Antun Sente ml. i nastavio: – Jaja su pokrenula našu suradnju i prijateljstvo. U želji da Nacionalno svetište ukrasim velikim pisanicama zamolio sam ‘Mareka’ da ih oslika. Pozvao je u pomoć karlovačku umjetnicu Lidiju Maček Stanić te su u privatnoj i višednevnoj koloniji oslikali dvije velike pisanice. Tako je počelo… prisjeća se rektor Svetišta.

– Uvjeren sam da i sam umjetnik prihvaćanjem takvog križa barem malo biva svjestan one Kristove stvarnosti prihvaćanja križa, s jedne strane muke golgotskog razapinjanja, a s druge strane radosti uskrsnog jutra. Promatrajući znoj na ‘Marekovom” čelu dok je uporno lupao čekićem po željeznom probojcu ostavljajući trag na bronci i ostvarujući novo umjetničko djelo ‘Darovani križ’ sve to primjećujem – kaže mons. Sente.

Potom su uslijedili razgovori oko uređenja ulaznih vrata Nacionalnog svetišta. Mareković je predložio bakrom obući ulazna vrata Svetišta koja će povezivati veliki križ. U međuvremenu su definirani motivi ulaznih vrata. Skice za vrata su iscrtane. ‘Nacionalna vrata’ će prezentirati važnije događaje iz povijesti štovanja svetog Josipa u hrvatskom narodu, dok će ‘Dubovačka vrata’ prezentirati važnije datume nastanka Nacionalnog svetišta.

Prije toga započeo je raditi “Darovani križ” koji je Nacionalnom svetištu darovao povodom 438. rođendana grada Karlovca.

– Nisam baš od nekih govornika, radije lupam čekićem po bakru. Zahvaljujem svima što ste došli i vjerujem da će ulazna vrata biti završena do ožujka 2018. godine kad završava ‘Josipovska Hrvatska’ – kaže Mareković koji je do sada sudjelovao na 200-injak izložbi u zemlji i inozemstvu te je bio sudionik brojnih likovnih kolonija.

Na izradi “Darovang križa”, visine i širine od po 3,5 metara, Željko Mareković – Marek radio je šest mjeseci. U istoj crkvi već su postavljene autorove slike izrađene u bakru posvećene Alojziju Stepincu i Svetoj obitelji.

Svečanosti je nazočio velik broj Karlovčanki i Karlovčana, Dubovčaka iz susjednih ulica Bulićeve, Boškovićeve i Supilove, uglavnom prijatelja supružnika Mareković – Melite i Željka, “Jagode i Mareka”. Glazbeni program sjajno je odradio “Pop – up Trio” s Dubovca.

KAportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest