Obilježena treća obljetnica smrti mons. Marijana Radanovića, graditelja Nacionalnog svetišta svetog Josipa

Nakon svete mise zadušnice svećenici su u procesiji predvodili okupljene vjernike do posljednjeg počivališta mons. Marijana Radanovića na Rimokatoličkom groblju gdje su se pomolili za njegovu dušu i otpjevali uskrsnu pjesmu “Kraljice neba”.

Svetu misu zadušnicu predvodio je p. Mihaly Szentmartoni, redoviti profesor pastoralne psihologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana i teološki savjetnik Kongregacije za proglašenje svetaca. Koncelebrirali su p. Stjepan Fridl, direktor Radio Marije, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, protojerej stavrofor Željko Pajić, vlč. Nikola Sanjković, fra Marino Kuzminski i dr. sc. Vlado Mikšić, supsidar Svetišta.

U svojoj propovijedi p. Szentmartoni je istaknuo kako su mnogi sveci u svom životu pronašli svoju sliku Isusa koju su onda slijedili i koja ih je vodila.

– Tako je sv. Ignacije Lojolski bio očaran slikom Krista Kralja, sv. Franjo Asiški slikom siromašnog Krista, sveti Ivan Bosco Isusom učiteljem, sv. Terezija Avilska Isusom prijateljem. Mons. Radanovića očarala je i inspirirala slika Isusa koji obilazi ljude čineći dobro, pa je i sam često obilazio bolesnike, obitelji i sve potrebite – kazao je p. Szentmartoni.

Na kraju propovijedi istaknuo je kako je mons. Radanović imao Josipovske kreposti koje bi svaki vjernik trebao slijediti:

– Bio je zabrinut za Isusa poput svetog Josipa, Marija mu je bila suputnica na životnom putu i imao je srce i dušu za čovjeka patnika.

Jedna posebna zanimljivost, a koju je na početku svete mise istaknuo mons. Sente, je što su p. Szentmartoni i p. Fridl svoju vojnu službu vršili upravo u Karlovcu pa su u to vrijeme i upoznali mons. Radanovića te su bili svjedoci jednog dijela njegovog rada i stvaranja.

Liturgiju je pjevanjem obogatio zabor “Sveti Josip” pod ravnanjem Jelene Mužar Smenderovac i uz orguljski pratnju Krešimira Klarića.

KAportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest