Nacionalno svetište sv. Josipa dočekalo Betlehemsko svjetlo mira – donijeli ga pitomci iz Počasnog voda ZNG-91

Betlehemsko svjetlo mira obasjalo Nacionalno svetište sv. Josipa

Betlehemsko svjetlo mira, jedno od simbola Božića i Kristovog dolaska, obasjalo je i Nacionalno svetište svetog Josipa u utorak 19. prosinca 2017. godine. Na svetu misu zornicu donijela su ga djeca iz udruge Karlovački počasni vod ZNG-91, predvođena predsjednikom udruge Dubravkom Halovanićem, i predala ga rektoru Svetišta mons. Antunu Senteu, ml. Zanimljivo je da je u službi čitanja sudjelovao i Joško Železnjak, član Udruge i državni prvak u čitanju naglas za osnovnoškolske uzraste. Nakon svete mise članovi Udruge pomogli su brojnim vjernicima da na Betlehemsko svjetlo upale svoje svijeće kako bi uoči Božića obasjalo i njihove domove.

Studenti Muzičke akademije zatvorili Josipove glazbene susrete

Koncertom studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa završen je ciklus adventskih koncerata “Conventus melici Iosephi”. Studentice Anja Žabkar i Natalija Kralj svojim sopranskim glasovima pokazale su talent i glazbeno umijeće koje razvijaju i usavršavaju od djetinjstva. Uz orguljašku pratnju profesorice Eve Kirchmayer Bilić izvele su kompozicije poznatih skladatelja poput “Et exultavit spiritus meus”, Johana Sebastiana Bacha, Duranteovu molitvu svetoj Mariji “Vergin, tutto amor”, zatim dvije Ave Marie, Francesca Paola Tostija i Giuseppea Verdija iz opere Otello, te Marijinu uspavanku “Mariä Wiegenlied”, Josepha Marxa. Osim kroz skladbe posvećene Djevici Mariji studentice su svoju glazbenu raskoš prezentirale izvevši Mozartov “Agnus Dei”, Franckov “Panis angelicus”, narodnu Korušku “Le gor, le gor” i Pintarićevu “Zmožna, odičena”. Ciklus Josipovih glazbenih susreta i ovog adventa doprinio je duhovnom i kulturnom obogaćenju svih posjetitelja, kao i samog grada Karlovca.

Nacionalno svetište svetog Josipa bogatije je za tri ministranta

Nacionalno svetište svetog Josipa i župa Blažene Djevice Marije Snježne na karlovačkom brežuljku Dubovac bogatiji su za tri ministranta koji su na treću adventsku nedjelju. Ministrante je u službu primio mons. Antun Sente, ml., rektor i župnik, za vrijeme misnoga slavlja koje je predvodio. Novi ministranti prošli su pripremu koju je vodio bogoslov Patrik Paulić, a kroz koju su naučili što znači biti ministrant, kako ministrirati i kako se jedan ministrant treba ponašati. Novi ministranti su Nikola Baniček, Tara Kranjčević i Dora Vidaković. Kao znak pristupanja u jednu zajednicu stariji ministranti, kao dobar primjer, obukli su svoje nove kolege u ministrantska odijela. Dolaskom troje novih ministranata Svetište je prešlo brojku od 30 aktivnih ministranata koji redovito i savjesno poslužuju na svetim misama.

Izdan ovogodišnji Župni list Karlovačkog dekanata i okolice

Iz tiska je izašao ovogodišnji broj Župnog lista Karlovačkog dekanata i okolice na 148 stranica u boji uz obilje izvornih fotografija. U Župnom listu, koji ove godine slavi 50. obljetnicu izlaženja, pročitajte što se proteklu godinu događalo po župama Karlovačkog dekanata i u Župi Vivodina, koje su zajedničke pastoralne aktivnosti i hodočašća povezivale cijeli Karlovački dekanat, te kako je karlovačka Crkva kulturno obogatila grad Karlovac što je posebno istaknuto u tekstovima o Franjevačkom muzeju Župe Presvetog Trojstva i o kolaudaciji Heilingerovih orgulja na Dubovcu. Župni list donosi i tekst o središnjem događaju u Godini svetog Josipa – o proslavi 330. obljetnice od kada je Hrvatski sabor proglasio svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske. Još jedan mladomisnik fra Ivan Crnković s Kamenskog otisnuo se u svijet loviti ljude za Gospodina, a plodonosna molitvena inicijativa “40 dana za život” i ove godine bila je aktivna i borila se za život nerođenih. Svi karlovački vjernici u ovom Župnom listu mogu pronaći i raspored blagoslova obitelji. Cijena jednog primjerka je 15 kn.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest