Na koncertu “Božić u Ciboni” nastupio Pjevački zbor Nacionalnog svetišta i mladi karlovački operni pjevači Ivan Šimatović i Leon Košavić

Tradicionalni 29. po redu svečani koncert “Božić u Ciboni” održan je i ove godine na blagdan svetog Stjepana, 26. prosinca 2018. Okupio je istaknute glazbene umjetnike –soliste, pjevačke zborove i orkestar koji čine najbolji glazbenici Orkestra Kazališta Komedije i Jazz orkestra HRT-a, pod dirigentskom palicom Zdravka Šljivca.

U Košarkaškom centru “Dražena Petrovića” nastupilo je više od 1.500 izvođača.

Program koncerta uvod je u 2018. godinu koju su Europski parlament i Vijeće Europske unije proglasili – Europskom godinom kulturne baštine. Pokrovitelj “Božića u Ciboni” bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kako je ova godina u Hrvatskoj posvećena svetom Josipu ozračje je upravo bilo u čast tom svecu. Nastupili su svi zborovi iz različitih dijelova Hrvatske i zemalja gdje Hrvati žive posvećeni svetom Josipu, među kojima i Pjevački zbor Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca. Od poznatih pjevača koji su nastupili na koncertu za istaći je mlade operne pjevače iz Karlovca Ivana Šimatovića i Ozaljčana Leona Košavića. Sve izvođače i posjetitelje u Ciboni te brojno gledateljstvo u Domovini i inozemstvu pozdravio je rektor Svetišta mons. Antun Sente, ml.

U bogatom programu slavljeničkoj atmosferi pridružio se i mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, koji je svim vjernicima u domovini i inozemstvu uputio božićnu čestitku, podsjetivši na važnost odabira svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske od strane Hrvatskog sabora prije 330 godina, kao i na važnost širenja štovanja svetoga Josipa i utjecanja njegovom moćnom zagovoru.

– Volio bih da onako kako Irci slave svetoga Patrika, Hrvati slave i časte svetoga Josipa – poručio je između ostalog rektor Nacionalnog svetišta.

Božićne pjesme izvodili su – Agape, Alen Hržica, Bojan Jambrošić, Bruno Krajcar, Gelato Sisters, Irma Dragičević, Ivan Šimatović, Lana Kos, Leon Košavić, Magdalena Bačanek, Marija Kuhar Šoša, Martina Zadro, Mia Dimšić, Mirko Švenda Žiga, Neno Belan, Nina Kraljić, Stjepan Hauser, Trio harfi Ćiković, Vanda Winter i Zsa-Zsa.

Nastupile su i Zvjezdice te brojni zborovi, KUD-ovi i klape koji su kroz pjesmu pokazali kako se njeguje bogata božićna tradicija u Hrvatskoj.

Ovaj tradicionalni koncert iz Cibone prenosila je na 2. programu Hrvatska televizija, 2. programu Hrvatskog radija, Radio Sljeme te platforma HRTi.

Kaportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest