NACIONALNO SVETIŠTE

Zahvala za 50 godina svećeničkog služenja predvoditelja misnog slavlja mons. Josipa Balobana

Čestitajući prof. Josipu Balobanu 50 godina svećeničke službe domaćin mons. Sente čestitao mu je i na udijeljenoj nagradi za životno djelo iz područja humanističkih znanosti koju mu je udijelilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Zlatomisnik prof. dr. Josip Baloban, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog predvodio je misno slavlje srijedom 16. listopada 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirao je mons. Zlatko Koren kanonik istog Kaptola i mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta.

U prigodnoj homiliji prof. Baloban je između ostalog kazao kako Isus naš spasitelj i otkupitelj želi da njegovi učenici i učenice žive i svjedoče sklad između svoje vjerničke nutrine i svoje praktične vjerske vanjštine. To znači da se ne ravnamo samo po tijelu bez kojeg ne možemo živjeti i djelovati. Naprotiv ja kao vjernik moram ponajprije biti zahvaćen i vođen duhom kojeg sam u klici primio na krštenju i u potvrdi.

– Danas u ovom dvadeset i prvom stoljeću mi hrvatski kršćani od Isusa smo pozvani u svom osobnom životu, u svom braku, u svojoj obitelji, u svojoj župnoj zajednici, na svojem radnom mjestu i hrvatskom društvu općenito da umjesto na osudu čovjeka pokraj sebe zapravo bližnjega svoga mislimo na oproštenje i pomilovanje toga bližnjega čovjeka – kazao je između ostaloga mons. Josip Baloban.

ODLIKE SVETOG JOSIPA

– Sveti Josip je bio prije svega plemenit i pravedan čovjek, zatim je bio čovjek povjerenja, čovjek šutnje i čovjek iz drugog plana. Svaki čovjek na ovoj zemlji pozvan je da u svojem
osobnom bračnom, obiteljskom i društvenom životu bude zagovaratelj, promicatelj i vidljivi svjedok plemenita i pravedna čovjeka u zgodno i nezgodno vrijeme u svakom povijesnom trenutku. Mi kršćani imamo povijesnu odgovornost na svakom kontinentu, a osobito u Europi, a ništa manje ni kršćani u Hrvatskoj. I u sadašnjem kršćanstvu i u konkretnoj povijesnoj Crkvi u Hrvatskoj svaki krštenik je pozvan prakticirati model čovjeka i vjernika šutnje u raznim zgodama i nezgodama obiteljskog, društvenog i političkog života – poručio je okupljenima mons. Josip Baloban.

ČESTITKA ZLATOMISNIKU I NA NAGRADI ZA ŽIVOTNO DJELO

U svojem obraćanju na kraju misnog slavlja prof. Baloban je izrazio radost što je mogao danas ovdje slaviti misno slavlje.

– Kao svećenik uvijek želim govoriti pozitivno, otkrivati u svakom čovjeku pozitivno, grijeha ima svatko od nas, a onda budimo više nego do sada svjedoci vjere svojima najbližima, svojoj rodbini, svojim sugrađanima i onima koji toliko mudruju i svašta govore po Hrvatskoj jer danas u Hrvatskoj nije lako biti ni građanin, a još je teže biti vjernik.

Profesoru emeritusu i zlatomisniku Josipu Balobanu kao uspomenu na ovaj susret mons. Sente darovao je repliku kipa svetog Josipa iz Nacionalnog svetišta u Karlovcu.

Irena Rački, koordinatorica voditelja Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova tokom misnog slavlja predala je mons. Senteu kutiju s ispisanima molitvama, preporukama i zahvalama kao molitveni prinos Josipovih hodočasnika ostavljen u Nacionalnom svetištu u nedavnom vremenu.

MISA ZAHVALE ZA PROSLAVLJENE LIJEPE OBLJETNICE

Mons. Antun Sente ml, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa na Dubovcu u Karlovcu nje kazao kako nakon velebne proslave kada je obilježena 10. obljetnicu preminuća graditelja ovog svetišta prelata Marijana Radanovića, 40. obljetnica obnovljenog objavljivanja Glasnika svetog Josipa, 50. obljetnica posvete ove crkve koju su biskupi hrvatskog govornog područja proglasili Nacionalnim svetištem, 60. obljetnica objavljivanja Župnog lista i 6. nacionalni susret članova Molitvenog vijenca Prečistog Srca Josipova predvođeni zagrebačkim nadbiskupom mons. Draženom Kutlešom, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, Josipovi hodočasnici su i ove srijede ispunili Josipovo svetište u Karlovcu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest