JOŠ O VODI

Davor Petračić: Još 2020. upozoravao sam na štetnost smanjenja tlaka u cijevima – to je uzrok i današnjih problema s vodoopskrbom grada!

"Apeliram da vratite stari tlak od 6 bara i detektirate i sanirate puknuća"

U svom novom reagiranju karlovački poduzetnik, bivši političar i česti komentator društvene situacije, Davor Petračić, osvrće se na probleme s vodom koje posljednjih mjeseci imaju mnogi građani. Ističe:

Problem mutne i zagađene pitke vode a posljedično i prepune klora u Karlovcu poprima svoj iracionalni rasplet.

Dokaz ispravnosti pitke vode radi umirenja javnosti svakodnevno se dokazuje analizama vode čiji uzorci su uzeti na vodospremama iako problem nije u vodospremama nego u vodoopskrbnoj mreži.

Krivac za mutnu vodu preuzeo je na sebe preasfaltirani ventil na Dubovcu koji uzrokuje hidrauličke udare !!!??

Stječe se dojam kao da do tog ventila dolazi kanalizacija a nakon tog ventila je ispravna pitka voda a zatvaranjem tog ventila riješiti će se svi problemi u vodoopskrbi grada Karlovca…

Kao građanin grada Karlovca i inženjer koji se između ostalog bavi projektiranjem vodovoda i kanalizacije prisiljen sam reagirati na takvo skretanje javnog mišljenja u krivom smjeru kada to već neće stručna udruga čiji sam član.

Još 13.06.2020. https://kaportal.net.hr/aktualno/vijesti/karlovac/100437/petracic-protiv-gradskog-plana-smanjenja-tlaka-u-vodoopskrbi-23-zgrade-ce-time-imati-samo-stete-a-gubici-vode-ce-ostati-zamijenite-suplje-cijevi/

ukazivao sam da je politika smanjenja tlaka u cijevima višestruko štetna jer se smanjuje dostupnost vode kako po količini (požarna otpornost grada) , tako i po visini (napajanje najviših katova u neboderima) što je srozavanje standarda vodoopskrbe ali na žalost nisam bio prorok koji bi znao da će zbog iste stvari – smanjenja tlaka doći i do povećanog zamućenja (zagađenja) pitke vode u vodoopskrbnoj mreži grada Karlovca.

Smanjenjem tlaka za čak 2 bara (20 metara vodenog stupca) privremeno su smanjeni gubici u mreži jer je kroz šuplje cijevi isteklo manje vode, ali su time stvoreni uvijeti da šuplje cijevi počnu „disati“, odnosno kada je manja ili normalna potrošnja u gradu, šuplje cijevi su pod tlakom i kroz rupe na cijevima u podzemlju voda šišti i izlazi izvan cijevi, ali ponekad, na dionicama gdje je promjer cijevi zbog namjernog smanjenja tlaka na rubu kapaciteta napajanja dijela grada a uslijed povećane potrošnje vode, neke šuplje cijevi više nisu pune i pod tlakom i vodu ne izbacuju u zemljište oko sebe nego su poluprazne, u podtlaku i usisavaju mješavinu vode i zemlje oko sebe te na taj način periodično dolazi do povremenih zagađenja vodovoda i mutne vode u različitim dijelovima grada.

Smanjenjem tlaka u cijevima vodovoda dakle samo je politički i privremeno ostvaren cilj smanjenja gubitaka u mreži ali na duže staze nije jer se postojeće rupe u cijevima svakodnevno šire i gubitak postaje sve veći, kapacitet vodovoda je značajno smanjen a puknuća je sve teže detektirati.

Uz dugoročno neispunjenje cilja smanjenja gubitka vode u mreži nanesena je nevjerojatna i nesaglediva šteta građanima grada Karlovca koja je prvenstveno zdravstvena i financijska a šteta koja nije zanemariva je nanesena i u povjerenju u jedan od najbitnijih sustava svakog grada a to je vodoopskrbna mreža koja život znači s kojim HDZ ne može upravljati jer je sve gradske tvrtke devastirao višedesetljetnim kadroviranjem baziranim na podobnosti a ne na sposobnosti.

Apeliram još jednom nakon 4 godine da odustanete od krive politike upravljanja vodovodnim sustavom, vratite stari tlak u mrežu od 6 bara i prionete na detektiranje i sanacije puknuća jer nas u suprotnom očekuje daljnja degradacija usluge vodoopskrbe u gradu Karlovcu koju je sve teže vraćati u normalno stanje!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest