OZBILJNA SITUACIJA

Karlovački Možemo! – količine mangana u vodi na Dubovcu su zabrinjavajuće, zahtijevamo hitno rješavanje problema i redovito testiranje!

Potporu su dali i nezavisni vijećnik Dimitrije Birač i Dragica Malović iz karlovačkog SDP-a

Za nalaz vode koji je u svom stanu uzela još protekli tjedan, osim osnovne mikrobiološke analize, a znamo da ni ona nije bila dobra, gospođa Jakšić zatražila je i posebna testiranja, među njima i ono na mangan, a ti rezultati su upravo stigli i zabrinjavajući su pa i zastrašujući, kazao je Dobriša Adamec iz karlovačke grupe Možemo! na današnjoj press konferenciji kojoj su se čelnim ljudima ove stranke priključili i nezavisni vijećnik Dimitrije Birač te Dragica Malović iz karlovačkog SDP-a, kao i građani Dubovca.

Nalaz, naime, pokazuje čak deset puta veće količine mangana od dozvoljenih (533 mikrograma, a maksimalna dozvoljena količina je 50), a kako je upozorio Adamec, prekomjeran unos mangana kroz dulje razdoblje može ozbiljno utjecati na živčani sustav, a posebno su prema svim studijama ugrožena djeca.

– Mi u skladu s tim zahtjevamo i da se hitno počne rješavati ovaj problem na svim razinama, da se grad jasno očituje oko situacije s pitkom vodom u Karlovcu, kao i da se krene s kontinuiranim, kvalitetnim i prostorno raspršenim testiranjem vode, ali ne samo s osnovnim analizama, nego i s testiranjem na potencijalno vrlo štetne tvari kao što je mangan, naglasio je Adamec.

Nataša Jakšić koja je nalaz i poslala kazala je da se na to odlučila jer je voda imala jak miris po metalu. Dodala je da je spomenuti uzorak vode bio zamućen, ali blago i to nakon dugog “ispiranja” koje nije dalo rezultate. Sada je i službeno uzet uzorak bistre vode pa s nestrpljenjem očekuje nove rezultate.

Saborska zastupnica Draženka Polović ističe kako je ponašanje tvrtke Vodovod i kanalizacija neshvatljivo, a pokazuje i da više nisu u stanju nositi se s ovim problemom.

– Oni su sami trebali obavijestiti javnost ako postoji bilo kakva opasnost u bilo kojem dijelu grada, a ne da ih građani mole već mjesecima i da o vlastitom trošku rade testiranja. Isto vrijedi i za gradsku vlast, jer građani su ih izabrali upravo da o takvim stvarima vode računa pa ako nisu sposobni to raditi onda neka kolektivno daju ostavke! Mogu samo ponoviti da želimo i daljnje analize od ovlaštenih laboratorija, ne samo na mangan nego i na ostale metale, a tražit ćemo i od državnih institucija da se očituju.

Nezavisni vijećnik i prvi već službeni kandidat za gradonačelnika Karlovca u narednom mandatu Dimitrije Birač naglasio je da je Grad u ovom slučaju pao na dvije osnovne stvari – odgovornosti prema građanima i komunikaciji koja od početka nije bila transparentna.

– Ovo je samo još jednom pokazalo da je biti gradonačelnik Karlovca ili bilo kojeg većeg grada previše bitna i zahtjevna funkcija, a da bi se paralelno uz nju moglo obnašati i dužnost saborskog zastupnika. Ovo je nešto što se mora jednom zauvijek riješiti, a mi imamo situaciju da gradonačelnik kasni na sjednice jer je u Saboru.

Dragica Malović (SDP) podsjetila je, pak, da su vodovodne cijevi u ovoj četvrti mijenjane 2006. godine tako da nije riječ o tko zna kako starim cijevima. Sada, kazala je, Hrvatske ceste i Vodovod i kanalizacija prebacuju odgovornost jedni s drugih.

– To u prijevodu znači “HDZ prebacuje odgovornost sa HDZ-a na HDZ”, a mi svi još uvijek nismo dobili odgovor zašto voda nije pitka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest