NEZADOVOLJNI

Pobuna stanara zgrade u Ujevićevoj 2 – “Nećemo potpisati primopredaju zgrade, jer energetska obnova nije dovršena i puno je nedostataka!”

Stanari naglašavaju i da je odnos upravitelja i izvođača radova prema njima cijelo vrijeme bahat i bezobrazan

Dolazeći prema neboderu u Ulici Tina Ujevića 2 iz daljine se čini da je riječ o još jednom u nizu, mora se priznati, uspješnih i pohvalnih projekata energetske obnove koji posljednjih godina u “režiji” poduzeća Inkasator i Petračić Nekretnine znatno uljepšavaju gradske fasade.

Ipak, stanari ove zgrade, koja energetsku obnovu provodi još od svibnja 2023. godine, krajnje su nezadovoljni radovima pod okriljem tvrtke Petračić Nekretnine i izvođača Ideal Konstrukcije iz Zagreba. Toliko da odbijaju potpisati primopredaju zgrade.

– Mi na probleme upozoravamo već godinu dana, a barem pola godine da nećemo potpisati primopredaju zgrade ne riješe li se osnovni problemi. I to samo osnovni, jer ima ih puno više! No, ono na što ne pristajemo je potpis da je projekt dovršen sve dok se ne naprave ulazna vrata prema projektnoj dokumentaciji te riješe slivnici na krovu, koji trenutno zadržava vodu, ističe predstavnik stanara Huse Lulić.

Veliki problem je da rokovi ističu i ako se primopredaja ne potpiše u opasnost dolaze sredstva od Europske Unije, no stanari naglašavaju da to nije njihov problem.

– Ja nažalost moram reći da je gospodin Petračić kao upravitelj bio vrlo bahat, bezobrazan i neugodan u našem posljednjem razgovoru, da me je vulgarno vrijeđao i prijetio mi tužbom ako “naštetimo ugledu njegove firme”. Sve što sam mu mogao reći je da ja neću potpisivati u ime suvlasnika nešto s čime nismo zadovoljni. Pozvao sam ljude na ovaj sastanak i ako se oni slože da potpišemo ja ću potpisati, ako se ne slože, ja neću, naglašava Lulić.

I ostali okupljeni stanari, njih 30-ak, nizali su prigovore na ponašanje izvođača koji su ih znali i psovati, upravitelja koji ih je, prema njihovim riječima, ignorirao do posljednjeg trenutka i nije bio na njihovoj strani već na strani izvođača, iako je na jednom sastanku, tvrde, i sam kazao da je pogriješio s izborom izvođača.

– Ovo je zapisnik od 20. studenog 2023. godine, dakle skoro godinu dana star, na kojem smo naveli sve što nije učinjeno i sve što se još treba učiniti. Dakle, vremena je bilo i više nego dovoljno, kaže još jedan od stanara ove zgrade, Igor Kralj.

Izvođači, poručuju stanari, nisu napravili puno toga prema projektu, nakon prvih prigovora ponešto je ispravljeno, ali mnoge stvari i nisu.

– Ipak, mi smo pristali i na to da se dosta toga odloži za neki drugi rok pa da se rješava putem garancije, no ne i na dva ključna zahtjeva, dakle ponavljam da su to ulazna vrata i slivnici na krovu. I mi bez toga nećemo potpisati primopredaju, jasan je predstavnik stanara Lulić.

Ističu i da je rok za dovršetak energetske obnove više puta produžavan, posljednji puta i bez njihove suglasnosti.

– Za to vrijeme, dvije susjedne zgrade odavno su dovršene i bio je užitak gledati kako se radi, naravno, s drugim izvođačem. Jednom sam upitao radnika zašto i oni ne koriste neke mehanizme koje vidimo na susjednoj zgradi i s kojima očigledno sve ide brže a dobio sam odgovor “Boli te k****”. Eto, s tim imamo posla od samog početka, kaže Igor Kralj, dodajući i da je dovoljno otići do susjednih zgrada i vidjeti kako izgleda fasada – besprijekorno, dok je njihova neravna i grbava.

Ostaje pitanje što će se dogoditi ne dođe li do primopredaje. Tada u pitanje dolaze EU novci, a Petračić je, tvrde stanari, poručio da će onda oni morati plaćati štetu.

– Mi nismo potpisali ugovor ni s EU ni s izvođačem radova, a na probleme upozoravamo već jako jako dugo, naglašava predstavnik stanara.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest