BEZ OTPUŠTANJA

Djelomično (ne)zadovoljstvo – Veleučilište upisalo 9% manje studenata, najviše interesa za zaštitu na radu, najmanje za prehrambene tehnologije

Interes je prema predprijavama bio i puno veći, no dosta je prijavljenih - palo na maturi!

Iako do kraja listopada još može biti manjih izmjena, može se reći da je ove godine na Veleučilište u Karlovcu upisano oko 9% manje studenata nego lani, no na ovoj ustanovi u konačnici ipak nisu previše nezadovoljni tom brojkom.

– Brojka je dovoljna da zadržimo i sve programe, kao i sve zaposlene, dakle nikakvih restrikcija neće biti. Također, situacija je bila pomalo paradoksalna, jer je interes maturanata za upis na stručne prijediplomske studije Veleučilišta u Karlovcu je ove godine bio iznenađujuće velik, veći od naših očekivanja, što se moglo vidjeti prema predprijavama. Međutim, za brojne maturante strukovnih škola, velika prepreka je bila državna matura, konkretno esej iz hrvatskog jezika, radi čega maturanti nisu mogli nastaviti svoje obrazovanje na fakultetima i veleučilištima pa tako ni na Veleučilištu u Karlovcu, ističu u odgovoru na naš upit iz ove obrazovne ustanove.

Što se tiče broja upisanih studenata, najviše interesa vladalo je za sigurnost i zaštitu na radu na koju je upisano ukupno 111 studenata i studentica (56 na prijediplomski i 55 na diplomski studij). Na strojarstvo se upisao ukupno 51 student (23 prijediplomski i 28 diplomski), a može se reći da je dobro zanimanje bilo i za prijediplomski studij poduzetništva u turizmu i ugostiteljstvu na koji je upisano 42 studenata i studentica.

Najmanji interes, pak, vladao je za prijediplomski studij prehrambenih tehnologija, koji ima samo 4 nova polaznika.

Što se tiče studentskog doma, kojim upravlja Studentski centar, u njemu su 73 studenta i studentice, od 150 slobodnih mjesta, no to neće predstavljati veći problem jer dom i tijekom akademske godine djeluje kao hostel Bedem, koji je izuzetno popularan i odlično ocijenjen od strane gostiju.

Za narednu godinu ipak se očekuju bolji rezultati što se tiče brojke studenata, a jedan od važnijih razloga za to je upravo zaprimljena akreditacijska preporuka Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u kojoj se ističe da Veleučilište ispunjava uvjet za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti, što otvara brojne mogućnosti dodatnog razvoja, a prvenstveno otvaranja novih studijskih programa.

Sljedeći cilj ove ustanove je – otvaranje studentskog restorana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest