JOŠ MALO O VODI

Saborska zastupnica Možemo! Draženka Polović o problemima s vodom: Tražimo što hitnije rješavanje problema!

Zatražit će i tematsku sjednicu saborskog odbora za okoliš u Karlovcu

Karlovčani već dvije i pol godine trpe probleme sa zamućenom vodom u Karlovcu, a tijekom svih tih dugih godina iskušali su sve procedure i načine da taj problem pokušaju riješiti, od obraćanja gradskim četvrtima do gradskog vijeća – na čijim smo sjednicama od Gradske uprave i javnih poduzeća često tražili rješenje problema s vodom i jasnu komunikaciju grada, rekla je na konferenciji za medije saborska zastupnica Možemo! Draženka Polović.

– No problem već godinama nije riješen, građani su godinama u strahu od upitne kvalitete i ispravnosti vode koju piju i više nemaju izbora već da sami rješavaju problem. “Jučer smo u Karlovcu predstavili mjerenje Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo koje govori da je količina mangana u uzorku vode iz stana na karlovačkom Dubovcu čak više od 10 puta veća od maksimalne dozvoljene količine. Mangan je u visokim količinama kroz dugotrajno konzumiranje opasan, podsjetila je zastupnica Polović.

– Gradonačelnik je, nakon godina ignoriranja građana i prebacivanja komunikacije na lokalni Vodovod, jučer prvi put nakon dugo vremena održao konferenciju za medije na ovu temu. Nakon što nas je optužio za politizaciju i laganje, ipak je najavio ispiranje vodovodnih cijevi i najavio da će Grad preuzeti plaćanje analize vode koju su dosad građani sami plaćali, rekla je Polović, dodavši da to nikako nije dovoljno za sustavno rješavanje problema.

– Jasno je da gradonačelnik reagira tek kad mu je mutna voda došla do grla, no tražimo što hitnije rješavanje problema s vodom u gradu. Smatramo da je vodoopskrbni sustav kompromitiran i da voda vrlo često nije za piće, a gradska poduzeća su zajedno s gradonačelnikom očito nesposobni riješiti ovaj problem, zbog čega mora odstupiti.

Podsjetila je da se Karlovac već godinama bori s nesposobnošću karlovačke gradske uprave i gradskih poduzeća i oko provedbe projekta Aglomeracije koji je građanima trebao osigurati bolju vodokomunalnu infrastrukturu: “Projekt Aglomeracije se zbog nesposobnosti Grada pretvorio se u komunalnu i infrastrukturnu katastrofu, a za sve malobrojnije stanovnike i obrtnike uništene gradske četvrti Zvijezde – u pravu egzistencijalnu dramu!”

“Podsjećam i na to da sam o tom problemu i pitala i premijera Plenkovića, na saborskom Aktualnom satu, on je rekao „da je čuo za štete i da će se problem riješiti. Do danas se ništa nije promijenilo!”, rekla je Polović.

– Nažalost, dugogodišnja vladavina HDZ-a u Karlovcu je potpuno je devastirala komunalnu infrastrukturu, a uhljebljivanjem podobnih potpuno desetkovala profesionalni i stručni kadar javnih poduzeća. Kao zastupnici Kluba Možemo! zatražili smo sazivanje tematske sjednice saborskog Odbora za okoliš, za koju ćemo tražiti da se održi upravo u Karlovcu i na koji ćemo pozvati sve relevantne institucije, uključujući to što ćemo tražiti očitovanja nadležnih ministarstava o problemu ispravnosti vode u Karlovcu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest