Biskup Ivan Šaško: ‘Zašto smo vrijedni ljubavi vjerojatno je najlakše naći odgovor u trenutcima kada i mi sami nekoga volimo’

Susret srednjoškolske katoličke mladeži održao se 22. put u crkvi Presvetog Srca Isusova u karlovačkom Novom centru u petak 25. listopada 2024. godine u organizaciji karlovačkih srednjoškolskih vjeroučitelja, a pod pokroviteljskom Karlovačkog dekanata.

Vjeroučitelji karlovačkih i dugoreških srednjih škola uz odobrenje svojih ravnatelja pozvali su predstavnike svakog razreda na susret pod vodstvom mons. Ferdinadna Vražića, duhovnog pomoćnika u spomenutoj župi.

Na Susretu srednjoškolske mladeži sudjelovali su ravnatelji i ravnateljice srednjih škola u Karlovcu, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, gospođa Gordana Barudžija, te djelatnica nadbiskupijskog Ureda za vjeronauk u školi savjetnica Ivanka Petrović.

Nazočne je pozdravila prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi nakon čega je slijedio nagovor fra Siniše Pucića, župnog vikara u župi Presvetog Trojstva u Karlovcu. Uz njega svoje je svjedočanstvo izrekao i Mato Topić, nekada slavni nogometaš, koji je mislio da su tulumi i zabave vrhunac sreće. Kao nogometaš doživio je lom noge i njegov “idealan život” se rasplinuo u jedno trenutku. U jednoj katoličkoj zajednici mladih u Osijeku pronašao je pravi smisao što mu je pomoglo u životu te je sada uspješan poduzetnik.

Slijedilo je misno slavlje koje je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u zajedništvu sa svećenicima Karlovačkog dekanata S dekanom mons. Antunom Senteom ml. i župnikom vlč. Kristijanom Gatarićem. U prigodnoj homiliji biskup Šaško mladima je između ostalog poručio:

– Ovdje u Karlovcu postoje toliki primjeri predanja po ljudima koji su bili spremni izgubiti, darovati, odreći se sebe, da bi se očitovalo veće dobro od nekoga pojedinca. Tu se razlikuje ljubav od sebičnosti, smisao od besmisla. Tužno je stoga vidjeti kada se ti darovi zanemare, prešute, obescijene. Pozvani smo ići drugim putem, onim koji ispred Isusa ne stavlja sebe i ima pouzdanja u njega i onda kada se, po našim mjerilima, čini da je pogrješno. Tu ćemo otkriti ljubav. Ona nije daleko. Već ju danas možete pronaći u svojim roditeljima, u nastavnicima, u prijateljima koji vam žele dobro, i s vama se raduju, s vama tuguju i trpe, s vama se nadaju. Zašto smo vrijedni ljubavi vjerojatno je najlakše naći odgovor u trenutcima kada i mi sami nekoga volimo – poručio je biskup Ivan Šaško.

Duhovnu obnovu glazbeno su obogatili pjevači iz župe Presvetog Trojstva vođeni Irenom Božičević, a misno slavlje zbor mladih Nacionalnog svetišta svetog Josipa “Agape” vođeni Josipom Vukovićem.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest