SVINJOKOLJA

U Mostanju drže do tradicije: Topi se mast, prave se čvarci, krvavice i mesnate kobasice, i priprema se meso za dimljenje i sušenje …

Na 29. studenoga se nekad slavio praznik nekadašnje socijalističke Jugoslavije, Dan Republike, zapamćen kod naroda ali ne po “tekovinama socijalizma i antifašističke borbe”, već po vremenu za svinjokolju. Praznik se prestao obilježavati raspadom SFRJ.

Nekadašnji Dan Republike zapravo je najgore završavao za svinje kojima je kucnuo sudnji čas. I dan danas običaj kolinja nekako se neizravno veže uz ovaj datum, mada je sve manje svinja po našim selima. Vrijeme je idealno, uglavnom hladno i pravo doba za takvu aktivnost.

Radnička klasa je za ovaj praznik uživala blagodati “produženih vikenda” i “spajanja neradnih dana”. Ma koliko partijski “drugovi” žmirili na tu praksu, čak su se i poneki od njih i sami odali uživanciji u čvarcima, spravljanju kobasica te pripremi mesa za zimu. Ni u modernoj Hrvatskoj nije nikome sve to skupa strano, posebice ne javnim službenicima i političarima. Naravno da je netko u to vrijeme napisao ovakav tekst o Danu Republike, jamačno bi gulio ako ne koju godinu, a onda nekoliko mjeseci u “ćorci”.

U karlovačkom naselju Mostanje tradicija svinjokolja za 29. studenoga ostala je još i dan danas. Poneki mještani te gradske četvrti taj datum, nevezano uz komunističke razloge do koje većina u sebi nije ni držala, iskoristio je da svinjokolju održi i do danas pa se tako 2-3 dana u Mostanju topi mast, prave se čvarci, krvavice, mesnate kobasice, krmenadli, priprema se meso za dimljenje i sušenje …

Šale i pošalice vezane uz nekadašnji komunistički praznik i kolinje, ostale su i do danas, pa eto možemo kazati kako je barem jedan dio turbulentne povijesti ovih krajeva ostao upamćen po zafrkanciji i vedrom duhu. Naravno, to ne vrijedi nikako za svinje!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest