Sanitarna inspekcija izvršila je 143 nadzora, pri čemu su u 112 slučajeva zabilježene nesukladnosti s propisima
Uoči današnjeg bojkota, RTL Danas donosi ekskluzivne podatke o alarmantnim rezultatima inspekcijskih nadzora u pekarnicama i trgovinama koje prodaju pekarske proizvode.
Sanitarna, poljoprivredna i tržišna inspekcija Državnog inspektorata provela je pojačane ciljane nadzore u razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače ove godine, fokusirajući se na objekte koji proizvode i/ili prodaju kruh i pekarske proizvode u Hrvatskoj.
Tijekom ukupno 429 provedenih nadzora utvrđeno je čak 238 nepravilnosti.
Nalazi sanitarne inspekcije
Sanitarna inspekcija izvršila je 143 nadzora, pri čemu su u 112 slučajeva zabilježene nesukladnosti s propisima. Kontrole su obuhvaćale aspekte sigurnosti hrane u skladu sa Zakonom o hrani, Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, Uredbom 852/2004 o higijeni hrane te pravilnicima vezanim za HACCP sustav i zaštitu javnog zdravlja.
Inspekcije su nadzirale:
– Higijenske i sanitarno-tehničke uvjete prostora, opreme i osoblja, provedbu higijenskih standarda tijekom proizvodnje i prodaje, uključujući čišćenje, održavanje te osobnu higijenu zaposlenika
– Zaštitu hrane od kontaminacije tijekom poslovnih procesa, sustave kontrole štetnika, održavanje hladnog lanca tamo gdje je primjenjivo
– Uspostavu sustava samokontrole, s naglaskom na kontrolu prehrambenih aditiva i mikrobiološku čistoću objekata
Najčešće uočeni propusti
– Radnici koji rukuju hranom nisu imali položen obavezni tečaj zdravstvenog odgoja, redoviti zdravstveni pregledi zaposlenika nisu provođeni u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti
– Higijenski i sanitarni uvjeti u objektima nisu zadovoljavali propisane standarde, nadzori su otkrili da čak 12% objekata uopće nije imalo uspostavljen sustav samokontrole (HACCP)
Zbog utvrđenih nepravilnosti, sanitarna inspekcija izrekla je 236 novčanih kazni, 67 upravnih mjera, 11 optužnih ili prekršajnih naloga te 54 oportuniteta u skladu sa zakonskim propisima.