PRVI U ŽUPANIJI

Zaposlenici karlovačkog Doma sv. Antun od ponedjeljka u sedmodnevnoj radnoj izolaciji – radit će i živjeti s korisnicima, njih 219

Prvi tjedan neprekidno će s korisnicima biti polovica zaposlenika, drugi tjedan druga polovica pa tako naizmjence

– Naš dom nije poseban u odnosu na druge što se tiče poštivanja mjera zaštite, možda smo napravili prvi korak i pokazali odgovornost i hrabrosti i upustili se u radnu izolaciju. Testiranje prve grupe djelatnika koja će živjeti u domu počet će 20. travnja. Naš život i rad sedam dana će biti izazov kakav još nismo imali, iako kažu da je slično bilo u ratu. Nadam se da ćemo svi biti dobro, čak se i više zbližiti, iako mi je danas rekla jedna korisnica: Sad ćete vidjeti kako je u zatvoru, izjavila je danas Štefica Ljubić Mlinac, ravnateljica Doma za starije i nemoćne sv. Antun u Karlovcu, najavljujući novi režim rada od ponedjeljka.

Polovica zaposlenika, odnosno 35, od 20. do 27. travnja u Domu će s 219 korisnika biti neprekidno.  Provest će tako obvezujuću preporuku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o zaštiti i sprječavanju širenja zaraze koronavirusom. Učinit će to kao prvi dom za starije i nemoćne u Karlovačkoj županiji; u zemlji su neki to već učinili. Ne odnosi se preporuka samo na ovakve domove, već i obiteljske, sve ustanove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osobe s invaliditetom, te ostalim poteškoćama. Samo domova za stare i nemoćne, po riječima ministrice Vesne Bedeković, u Hrvatskoj je više od 700, od ukupno 860 pružatelja usluga socijalne skrbi.

– Karlovački je jedan od dobrih primjera na koji se prilagođavamo novonastaloj epidemiološkoj slici, a ovo je jedna u nizu mjera. Mnogi štićenici i njihove obitelji nisu s odobravanjem gledali na odluku od 27. veljače o zabrani posjeta ustanovama, no sa sadašnjeg aspekta se pokazala itekako učinkovitom i opravdanom. Odoljevali smo 1,5 mjesec prodoru koronavirusa u domove za starije i nemoćne, ali on se dogodio, u 8 domova; želimo da na tome i ostane. Moramo biti svjesni da ustanove ne možemo hermetički zatvoriti i na dnevnoj bazi prilagođavamo mjere zaštite, rekla je Bedeković, napomenuvši da je zaštitna oprema ustanovama distribuirana od 17. ožujka.

Dodala je i kako su po najnovijoj odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite u županijama osnovani timovi, u kojima su pročelnici za socijalnu skrb, sanitarni i inspektori civilne zaštite, socijalni radnici i policijski službenici, a koordinirat će ih epidemiolozi.

Za 42 doma u županiji, napomenula je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar, u okviru COVID ambulante će se svako jutro uzimati brisevi kako bi se znalo ima li zaraženih, dok će brigu o dostavi  toplih obroka, lijekova i namirnica starijim osobama u njihove domove, što su do sad radili zaposlenici Doma sv. Antun, na sebe preuzeti zaposlenici Županije i Grada.

A zaposlenici Doma, premda ni njihov neprekidni sedmodnevni rad i boravak u Domu sa štićenicima nije garancija da virus u njega neće ući, poduzet će sve mogu da COVID-a 19 ne bude u najvećem županijskom domu za starije i nemoćne.

– Zaposlenici će se odvojiti od svojih obitelji, djece, sigurna sam da će taj trud i žrtva uroditi plodom i da taj nesretni virus neće ući u ovu i niti jednu drugu ustanovu. I korisnici će znati da su tu, s njima 24 sata dnevno, kada ih zatrebaju, osjete strah, potrebu za razgovorom, slanjem poruke djeci i obitelji; njihove obitelji mogu biti zadovoljne što su o njima dobro skrbili, a sada će to činiti još jače i specifičnije. Nepredvidivi su putevi ovoga virusa, ali ovim činom učinilo se najviše što se moglo poštujući mjere Nacionalnog stožera i mislim da smo svi na dobrom putu, poručila je Nada Murganić, savjetnica Županijskog stožera civilne zaštite i dugogodišnja ravnateljica Doma sv. Antun.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest