ZA "VJEROVALI ILI NE"

S OPG-a Hajsan nepoznati lopov usred bijela dana ukrao američku borovnicu: Da je rekao, ja bih mu ju dao! Ne prodao, poklonio bih!

Riječ je o posebnoj sorti borovnica koje se ne sade u zemlju, nego rastu u vreći

Dragi moj prijatelju, koji si danas posjetio naš nasad i odnio nam borovnicu, uspio ju ukrasti usred bijela dana, između 12 i 15 sati, ovo je poruka za tebe, znam da će doći do tebe jer sigurno si iz grada. Stara je tri godine, trenutno je u cvatu, jučer sam je pripremio, zalio, prihranjena je ekološkim gnojivom, prihranom nakon mraza. Šest sam ju noći branio od mraza, imat ćeš plodova.  Nevjerojatno je da si ju ukrao usred dana, ali želim da ti obilato rodi. Jedini smo u gradu s takvim sadnicama, nemoj ju stavljati na vidljivo mjesto, sigurno će netko prijaviti. Jako puno volje, truda, odricanja u zadnje četiri godine smo uložili da možemo podignuti ovakav nasad i žalosno je da ima ljudi koji ne cijene ništa, trud ruku. Mene bi bilo sram tako nešto napraviti, toliko sam žalostan i tužan. Živim tu malo više, trebao si pokucati i reći, ja bih ti ju poklonio! Da si ju i htio kupiti, ja bih ti ju opet poklonio! Svu sreću ti želim, ali znaj da ono što je ukradeno sigurno nije blagoslovljeno, a sigurno nije ni neka radost u srcu. Neka ti bude sa srećom, a vama drugima: borovnice su u punom cvatu i nadamo se za 1,5 mjesec da će biti pune ploda!

Tako je danas Tomislav Hajsan s karlovačkog OPG Hajsan, iz Gornjeg Mekušja, poručio nepoznatom lopovu koji je ušetao na njihovo polje američkih borovnica, jednu ukrao i nestao.  O svemu su obavijestili policiju, a vjeruju i da borovnicu neće biti teško naći jer u Karlovcu ovakvu sortu uzgajaju samo oni. U Ozlju još jedan poljoprivrednik, u Ribniku jedan pa ih je u cijeloj županiji samo trojica.

– Imamo nasad od 600 američkih borovnica, to je specifičan uzgoj, sadnice se uzgajaju u vrećama. Vezani smo uz njih, trudimo se već godinama, čuvamo ih, njegujemo, branimo od mraza. Sad ulazimo u treću godinu, rađaju fenomenalno, skoro 4 kg po sadnici, objašnjava nam Tomislav, koji sa suprugom, a uz četvero djece, uzgaja i maline i različito povrće.

I još ne može vjerovati da je netko došao u krađu jedne borovnice.

– Mi smo mladi ljudi, svi znamo kako je u Hrvatskoj baviti se poljoprivredom, ali stvarno se trudimo uspjeti i baš smo zavoljeli taj posao. I onda dobijemo ovako smiješnu šamarčinu, nevjerojatno, priča Tomislav.

Ne sumnja na bilo ikoga, a krađu je prijavio policiji jer šteta nastala krađom ove borovnice u vreći je oko 2.500 kuna. Nada se da će pronaći krivca iako bi radije da se dogodi nešto drugo.

– Da se čovjek pokaje i vrati ju, to bi mi bilo draže, zaključuje Tomislav Hajsan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest