PO PRAVILIMA

Dopušta se obavljanje djelatnosti ugostiteljskim objektima ali uz stroge naputke Zavoda za javno zdravstvo

Foto ilustracija - Pixabay.com

Hrvatski Zavod za javno zdravstvo donio je naputke po kojima će se ubuduće raditi u ugostiteljskim objektima.

– Prema odluci HZJZ-a, od 20. travnja dopušta se obavljanje rada
ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana,
pivnica, buffet, krčma i klet) i catering objekti uz pridržavanje
svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog
distanciranja, izvijestila je danas Hrvatska gospodarska
komora. 

Uvjeti su prilično strogi i svi ih se moraju pridržavati:

– Zabranjeno je posluživanje jela, pića i napitaka u samom
objektu.
– Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno
ispred vrata objekta. 
– Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih
standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se
smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra
između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ako
jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
– Ako nije drugačije uređeno, preporučuje postavljanje
pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima
perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne
mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
– Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim
karticama.
– Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije
stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon
svakog kupca se pult dezinficira.
Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na
mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe
(odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga
izdaje naručeno). Ako to nije moguće organizirati, prodavač mora
obvezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te
dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje
narudžbe između te dvije aktivnosti.
– Osigurati da se ne stvaraju gužve i staviti jasne upute o tome
na sve ulaze i vidljiva mjesta.
– Ako je moguće, preporučuje se osigurati protočnost kupaca na
način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
– Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za
pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke
udaljenosti.
– Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz
automobila i moraju se poštovati mjere navedene pod točkama 3.,
7. i 10.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest