
Primjerice, jabuka sorte Idared u Rijeci doseže cijenu od 2,45 eura, dok se u Osijeku može kupiti za 1,20 eura, pokazuju podaci Pixsella koji su obuhvatili i Zagreb te Split
Cijene u hrvatskim trgovinama već dugo predstavljaju izazov za građane, a ni situacija na tržnicama nije povoljnija – za određene vrste voća i povrća potrebno je izdvojiti znatne svote novca.
Svake godine iznova nas iznenade cijene prvih jagoda, a trešnje su odavno postale luksuzna namirnica za mnoge.
Unatoč tome, postoje značajne razlike među tržnicama u najvećim hrvatskim gradovima. Tako će deset istih proizvoda, uključujući voće i povrće, u Osijeku stajati 22,40 eura, dok će za istu količinu u Rijeci biti potrebno izdvojiti 36,85 eura.
Koliko plaćamo?
Zagreb se smješta u sredinu s ukupnim troškom košarice od 25,25 eura. Razlika od gotovo 15 eura nije zanemariva, posebno u vremenu kada mnogi građani pomno prate svaku potrošenu kunu.
Analizirajući cijene u razdoblju od 10. do 16. ožujka ove godine, Pixsell je sastavio infografiku s prosječnim cijenama deset poljoprivrednih proizvoda na tržnicama u četiri najveća hrvatska grada. Rijeka se istaknula kao najskuplja, dok su osječke tržnice bile financijski najprihvatljivije.
Primjerice, jabuka sorte Idared u Rijeci doseže cijenu od 2,45 eura, dok se u Osijeku može kupiti za 1,20 eura, pokazuju podaci Pixsella koji su obuhvatili i Zagreb te Split.

Skupi paradajz
Cijena krušaka u Zagrebu i Splitu iznosi tri eura, dok ih je u Rijeci potrebno platiti 3,90 eura. Kilogram kivija može stajati između 3,25 i pet eura, ovisno o lokaciji kupnje.
Rajčica, neizostavan sastojak mnogih jela i salata, na većini tržnica košta tri eura, osim u Rijeci gdje je cijena porasla na 5,25 eura.
I zelena salata u Rijeci ima najvišu cijenu (šest eura), dok se u ostalim gradovima može nabaviti za dva, 3,50 ili četiri eura.