PRVI DAN NA POSLU

Na frizuru uz antikorona mjere: Da dođu na posao jedva dočekali i karlovački frizeri – u salone pohrlile mušterije

Unatoč mjerama svi su zadovoljni što konačno opet mogu raditi, a među njima i Monika Baršić, vlasnica karlovačkog salona Look u gradskoj četvrti Luščić.

Poput brojnih uslužnih obrta, zbog epidemije koronavirusa ključ u bravi svojih salona mjesec i pol dana su imali i frizeri. Danas se u salonima konačno čuje zveckanje škara i zvuk feniranja, no sve pod propisanim mjerama zaštite. 

Mjerama unatoč svi su zadovoljni što konačno opet mogu raditi, a među njima i Monika Baršić, vlasnica karlovačkog salona Look u karlovačkoj gradskoj četvrti Luščić. 

– Naravno da sam sretna, a definitivno je i velika potražnja pa posla ima puno. Da dođu kod frizera jedva su dočekale i muške i ženske mušterije, priča nam Monika kojoj nije teško palo pridržavanje mjera. 

– Dezinfekcija i sterilizacija u frizerskim salonima i nije neka novost, to se i inače primjenjuje u salonu. Pribor se očisti i dezinficira iza svake mušterije, jedino što mi je teško raditi s vizirom jer se dosta magli, a tu su i jednokratni mantili i ručnici. To mi je sada najveći problem i opterećenje, kaže Monika. 

Pravila su jasna. Ljudi se naručuju isključivo putem telefona i dolaze u dogovoreno vrijeme. Kako Monika sama radi, samo jedna osoba i može biti u salonu. Mušterija također mora imati maskicu, a ako ne dođe sa svojom, može je dobiti u salonu jer se Look opskrbio za tu potrebu. Baš i nije ugodno pričati pod maskama i vizirom, no dame se, kao i muškarci, ipak ne daju omesti kako bi vrijeme kod frizera ipak brže prošlo.

– Radit ćemo na ovaj način dok god treba. Radim sama i mogu imati samo jednu po jednu mušteriju. Tako ne mogu kao prije u isto vrijeme imati dva bojanja i šišanje no snaći ću se, kaže vrijedna frizerka i mlada poduzetnica. 

“Lockdown” joj je kao i svima teško pao u financijskom smislu, no za taj period najviše joj je pomogla državna mjera – uplata minimalca. 

– Da to nisam dobila ne znam kako bih, jer prihod je bio nula. Ovako smo ipak preživjeli mjesec, podmirili režije i sve potrebno, a bila sam oslobođena plaćanja najma prostora, kaže Monika. 

Stroga pravila u frizerskim salonima upotpunjuje i još nešto. Naime, mušterije potpisuju izjavu u kojoj ostavljaju svoje kontakte ali i potvrđuju da nemaju simptome bolesti – temperaturu i respiratorne probleme. Isto tako ne smiju biti pod mjerom samoizolacije ili da su boravili u inozemstvu u proteklih 14 dana. 

Ovim se putem evidentira tko dolazi, pa u slučaju da se pojavi novo žaritšte odmah se mogu vidjeti kontakti i izolirati sve potencijalno zaražene osobe. Prvi dan popuštanja mjera polako se vraća i život u “novoj normali”. Da se vrate stare navike i način poslovanje, morat ćemo ipak pričekati. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest