PITANJE SVIH PITANJA

Kako će od ponedjeljka raditi kafići i restorani: ‘Nismo dobili nikakvu pravu uputu…’

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak kazao je u RTL-u Danas da očekuju da će u ponedjeljak biti otvaranje restorana i unutra

Preporuke za otvaranje od epidemiologa još očekuju i ugostitelji.
Zasad se jedino sa sigurnošću zna da će se kava u kafićima piti
od ponedjeljka.

U RTL-u Danas gostovao je voditelj lokala Tomo Ricov koji je
kazao da još ne znaju ništa.

“Nismo dobili nikakvu pravu uputu. Smatram da smo ranije trebali
sve znati jer pripreme traju dosta dugo, a ovo je sve u zadnju
sekundu. Mi pretpostavljamo da će razmak između stolova biti oko
2 metra, vjerujem da će naši konobari morati nositi rukavice i
zaštitne maske i da će se stolovi dezinficirati, što smo radili i
pred kraj našeg rada”, kazao je Ricov.
“Austrija ima dobar sistem”

“Austrija ima dobar sistem. Četvero ljudi smije sjediti za stolom
i dijete, a može se raditi i unutra, ako ima dovoljni razmak od
dva metra. Radno vrijeme im je kao što im je bilo i dosad.
Mislimo da se na taj način može raditi i da bi tada imalo smisla
da ljudi uopće otvore svoje kafiće”, kazao je Ricov te dodao i da
očekuju da im se i dozvoli proširenje terasa.
Restorani očekuju da će smjeti raditi i unutra

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak kazao je u
RTL-u Danas da očekuju da će u ponedjeljak biti otvaranje
restorana i unutra i da će Stožer donijeti takvu odluku.

“Zato što je prošle godine bilo 25 kišnih dana u svibnju, a
smatramo da će se i ove godine ponoviti slično vrijeme”, rekao je
Medak te dodao kako misli da će Stožer dozvoliti restoranima i
rad unutra.

“Mislim da ćemo raditi i na način kako smo već radili, s
razmacima od nekih metar i da sigurno neće biti dva metra jer je
to praktički neizvedivo. Smatram da će Stožer donijeti slične
mjere koje je donijela i Austrija gdje je razmak metar unutra i
mislim da ćemo raditi na taj način”, rekao je Medak.
O mjerama ovisi tko će otvoriti

Medak kaže da o mjerama ovisi hoće li se u ponedjeljak otvoriti
svi restorani.

“Mi kažemo da je 90 posto posla priprema. Ako ne budu te pripreme
adekvatno donesene, neće se stići ni odraditi i samim time
izbijamo potencijalno novac i način da se ljudi bore da prežive i
uspiju sačuvati radna mjesta. Mislimo da će se mjere brzo
donijeti”, kazao je i dodao da se nadaju da će Stožer prihvatiti
prijedloge koje su im udruge poslale.

“Stožer je odradio odličan posao, mi smo praktički postali korona
free zemlja i zbog toga očekujemo da se sve vrati i da radimo na
najnormalniji način”, kazao je i dodao da će ljudima vjerojatno
trebati neko vrijeme da se vrate na staro.

“Vjerujem da će ovo biti uspješno ljeto s domaćim turistima, ne
stranima. A ako se otvore granice, možda dođu i strani”,
zaključio je Medak. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest