Dan nakon otvorenja

Iako se očekivala navala, u kafićima i nema toliko gostiju: ‘Centar Zagreba je sličan moru…’

Turista u Zagrebu nema trenutačno nema. Potres nije uništio samo ugostiteljske objekte već i urede brojnih tvrtki

Jučer su otvoreni kafići i restorani. Iako se očekivala navala
gostiju, to se nije dogodilo.

U kontinentalnom dijelu zemlje otvoreno ih je puno više nego na
Jadranu. Neki od ugostitelja su zadovoljni, drugi pak zabrinuti.
Prema onome što smo uspjeli doznati, bolje prolaze kvartovski
kafići sa stalnom klijentelom.

Dok u restoranu u Novom Zagrebu ima nešto gostiju jer je više
okrenut onima iz okolnih poslovnih zgrada, restoran u samom
središtu Zagreba u kojem je inače gotovo nemoguće naći slobodan
stol, zjapi prazan.

“Mnogi broj naših kolega nije otvorio. Dosta kolega ima štete
koje je donio ovaj potres i mi smo imali štete ali smo uspjeli
sanirati da bi mogli otvoriti. To što smo otvorili ne znači da
radimo jer to je 2-3 posto našeg ukupnog prošlogodišnjeg
prometa”, kazao je potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja
Damir Jurković.

Vezana vijest
Beroš
Razgovarala Petra Mlačić Beroš prvu kavu popio s ekipom RTL-a:
‘Izbori za gradonačelnika Zagreba? Uvijek postoji opcija’

Turista u Zagrebu nema trenutačno nema. Potres nije uništio samo
ugostiteljske objekte već i urede brojnih tvrtki zbog čega su
mnoge odselile na periferiju.

“Centar Zagreba je sličan moru jer isto živi velikim dijelom od
turista, tako da će centar Zagreba u tom dijelu imati velikih
problema”, rekao je Jurković.
Gostima se vratio osmijeh na lice

U Dalmaciji je otvoreno tek tridesetak posto kafića i restorana,
većinom onih koji rade cijele godine. U Istri i na Kvarneru,
vjerojatno zbog bolje epidemiološke situacije, i stanje je bolje.
Tek rijetki nisu otvoreni.

“Recimo da su nam te mjere došle vrlo kasno. U četvrtak smo
dobili mjere i neki si nisu stigli osigurati sve što im treba, a
ima i onih koji su sada u nepovoljnoj situaciji, premalo mjesta
imaju,  ne mogu raditi sa tri stola. To im je malo za
opstanak i čekaju neke lakše mjere koje će ih gurnuti naprijed”,
kazao je Zlatko Deskar iz ceha ugostitelja HOK – Obrtničke komore
Istarske županije.

popuštanje mjera Okus espressa nakon karantene: Talijani konačno
dočekali dan kad kavu mogu popiti vani

I jedni i drugi puno su očekivali od, Vladinih mjera povoljnijeg
kreditiranja kojim bi se pokrpale rupe u poslovanju i lakše
krenulo dalje.

“Jako smo se razveselili informaciji da ćemo se moći zadužiti
jeftinim kreditima. Da ćemo moći plaćati naše dnevne obveze,
naručivati robu. Sve je to negdje zapelo i jako sporo to ide”,
rekao je Jurković.

Tko će preživjeti, a tko propasti, znat će se onoga trenutka kada
Vlada više ne bude osiguravala plaću za 500.000 radnika, među
njima i puno ugostitelja.

“Poticaj je spasio ova dva tri mjeseca, svi smo ušli u te
poticaje, htjeli su da ljudi imaju ipak nekakav novac ali bojim
se ako ti poticaji završe nakon ova tri mjeseca da će se na kraju
neminovno još puno ljudi naći na burzi”, rekao je Jurković.

Gosti nemaju tih briga. Njima su kafići nedostajali.

“Od kada se otvorila ‘birtija’, ljudima se vratio osmjeh na
lice”, rekao je Lujo iz Zagreba.

Gostima se vratio osmjeh na lice, no ugostitelji će na njega još
dugo čekati jer će se tek nakon ljeta znati tko je kako
poslovao. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest